Uluslararası tedarik zinciri yönetimi kapsamında blok zincir teknolojisi ve pazar değeri
Block chain technology and marketing value in the scope of international supply chain management
- Tez No: 874331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNER KOÇ AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Blok Zincir Teknolojisi, Bilgi Sistemleri, Esneklik, Pazarlama, Müşteri Hizmetleri, Supply Chain Management, Blockchain Technology, Information Systems, Marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışması, tedarik zinciri yönetiminde blok zincir teknolojisinin entegrasyonunun önemi ve etkilerini incelemektedir. Çalışmanın esas amacı, tedarik zinciri yönetim süreçlerinde esneklik, izlenebilirlik, görülebilirlik, ölçülebilirlik ve analiz edilebilirliğin sağlanmasında blok zincir teknolojisinin üstlendiği rolü detaylı bir şekilde incelemektir. Bu bağlamda, mevcut bilgi sistemlerinin gelişmişlik düzeyi ve yeni süreçlere adaptasyon kapasitesi kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Metodoloji olarak, geniş çaplı literatür taraması ve durum analizi teknikleri tercih edilmiştir. Bu metodoloji, tedarik zinciri yönetimi ve blok zincir teknolojisinin entegrasyonu üzerine derinlemesine bir anlayış geliştirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma, tedarik zincirinin mevcut durumunu ve blok zincir teknolojisinin bu alandaki potansiyel uygulamalarını kritik bir şekilde ele almaktadır. Bulgular, blok zincir teknolojisinin tedarik zinciri yönetimine sağladığı önemli katkıları vurgulamaktadır. Bu teknoloji, tedarik zinciri süreçlerinde izlenebilirliği, güvenilirliği ve verimliliği artırarak, pazarlama, finans, müşteri hizmetleri, son kullanıcılar, üreticiler ve tüketiciler dahil olmak üzere tüm ekosistem üyelerine önemli faydalar sağlamaktadır. Ayrıca, blok zincirin entegrasyonu, maliyetleri düşürme ve hizmet kalitesi ile katma değeri artırma potansiyeline sahiptir. Araştırma, özellikle tedarik zinciri yönetimi ve bilgi sistemleri alanında blok zincir ile birlikte değerlendirildiği şekilde ele alınmıştır. Literatür ve yapılan araştırmalara katkı olarak blok zincir teknolojisi üzerinden nasıl müşteri ve pazar değeri oluşmuştur bu ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the importance and effects of the integration of blockchain technology in supply chain management. The main purpose of the study is to examine in detail the role of blockchain technology in ensuring flexibility, traceability, visibility, measurability and analyzability in supply chain management processes. In this context, the level of development of existing information systems and their adaptation capacity to new processes are comprehensively evaluated. As methodology, extensive literature review and situation analysis techniques were preferred. This methodology aims to develop an in-depth understanding of the integration of supply chain management and blockchain technology. The study critically addresses the current state of the supply chain and the potential applications of blockchain technology in this field. The findings highlight the significant contributions of blockchain technology to supply chain management. This technology provides significant benefits to all ecosystem members, including marketing, finance, customer service, end users, manufacturers and consumers, by increasing traceability, reliability and efficiency in supply chain processes. Additionally, the integration of blockchain has the potential to reduce costs and increase service quality and added value. The research makes significant contributions to academic literature and industry practice, particularly in the field of supply chain management and information systems. Contribution to the literature and research is how customer and market value has been created through blockchain technology.