Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin doğal afetlere yönelik dil ve materyal ihtiyaçları: 6 Şubat Depremi örneği
Language and material needs of international students in Turkey for natural disasters: The February 6 Earthquake example
- Tez No: 874376
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇEVİRME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, 6 Şubat 2023 Depremi, Türkçe iletişim, doğal afetler, ihtiyaç analizi, International students, February 6, 2023 Earthquake, Turkish communication, natural disasters, needs analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin 6 Şubat 2023 Depremi deneyimlerini; Türkçe iletişiminde yaşadıkları zorlukları ve doğal afetlere ilişkin dil ve materyal ihtiyaçlarını araştırmaktır. Hem öğrencilerin hem de öğreticilerin görüşleri alınmıştır ve tespit edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, Türkiye'nin genelinde, 27 şehirde bulunan 250 uluslararası öğrenciye Google Form üzerinde hazırlanan ihtiyaç analizi anketi uygulanmıştır. Ayrıca, deprem bölgesinde bulunan 23 öğrenciye yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak daha ayrıntılı görüşleri alınmıştır. Deprem sürecinde Türkiye'de bulunan uluslararası öğrencilere Türkçe eğitimi veren 16 öğretmenle de yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, doküman incelemesi tekniği kullanılarak YADOT (yabancı dil olarak Türkçe) öğretiminde kullanılan Yeni İstanbul, Yedi İklim, Yeni Hitit, Gazi Yabancılar İçin Türkçe ve İzmir Yabancılar İçin Türkçe dil setlerindeki doğal afetlerle ilgili ünite, bölüm, ders, metin ve etkinlikler incelenmiş ve mevcut durum tespit edilmiştir. İhtiyaç analizi anketinden toplanan veriler tarama modeliyle, yarı yapılandırılmış görüşme formundan toplanan veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinin sonucunda; 6 Şubat 2023 depremlerinde Türkiye'de bulunan uluslararası öğrencilerin deprem sürecinde Türkçe becerilerinde en çok ( 6 Şubat 2023 depremlerinde Türkiye'de bulunan öğrencilerin %60'ı, sadece bölgede bulunan öğrencilerin %69,5'i) konuşma becerisine ihtiyaç duydukları ve ders kitaplarında doğal afetler konusuyla ilgili en çok (bölgede bulunan ve bulunmayan öğrencilerin %63,6'sı, bölgede bulunan öğrencilerin %52,1'i) konuşma becerisine yönelik etkinliklerin yapılması gerektiğini düşünmüşlerdir. En az ihtiyaç duyulan ve üzerinde etkinlik yapılması gerektiğini düşünen dil becerisi yazma becerisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilerin deprem sürecinde dil ve materyal ihtiyaçlarının, bulundukları bölgeye, Türkçe düzeylerine ve afet eğitimi alıp almamalarına göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the experiences of international students in Turkey regarding the February 6, 2023 earthquake, as well as the linguistic and material needs related to natural disasters they encounter in Turkish communication. Views of both students and instructors were solicited, and the collected data was analyzed. As part of the research, a needs analysis survey prepared on Google Forms was administered to 250 international students across 27 cities in Turkey. Additionally, semi-structured interview forms were used to gather more detailed opinions from 23 students located in earthquake-affected areas. Semi-structured interviews were also conducted with 16 teachers providing Turkish education to international students in Turkey during the earthquake period. Furthermore, document analysis techniques were employed to examine units, sections, lessons, texts, and activities related to natural disasters in Turkish as a Foreign Language (YADOT) teaching materials such as Yeni İstanbul, Yedi İklim, Yeni Hitit, Gazi, and İzmir sets, identifying the current state. Data collected from the needs analysis survey were analyzed using a scanning model, while data from the semi-structured interview forms were analyzed using content analysis. The analysis of the data revealed that during the February 6, 2023 earthquakes in Turkey, international students required primarily speaking skills in Turkish (60% of students in affected and unaffected regions, 69.5% of students only in affected regions) and that activities related to speaking skills on the topic of natural disasters should be implemented most urgently in textbooks (63.6% of students in affected and unaffected regions, 52.1% of students only in affected regions). It was also found that writing skills were perceived as requiring the least attention and activities. In addition, it has been determined that the language and material needs of students during the earthquake vary depending on their region, their Turkish level and whether they have received disaster education or not.