Yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik vergi teşvikleri; Türkiye ve Almanya özelinde bir değerlendirme
Tax incentives for renewable energy investments; An evaluation specific to Turkey and Germany
  1. Tez No: 874827
  2. Yazar: DAMLA TOK DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN YILMAZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Yatırımları, Vergi Teşvikleri, Almanya, Türkiye, Renewable Energy Investments, Tax Incentives, Germany, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Artan nüfus, hızlı sanayileşme, teknolojik gelişmeler gibi etmenler mevcut enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunu gündeme getirmekte, kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılması, enerji verimliliği gibi konular hem toplumlar hem de ekonomiler için önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve yatırımları gerek iklim değişikliği etkilerinin en aza indirilerek çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gerekse dışa bağımlılığın azaltılarak enerji giderlerinin düşürülmesi, rekabet gücü ve enerji bağımsızlığının artırılması açısından önemli bileşenler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik vergi teşvikleri Türkiye ve Almanya özelinde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Her iki ülkenin yenilenebilir enerji politikalarının gelişimi ve mevcut vergi teşvik sistemlerinin etkinliği incelenmiştir. Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımları artırmak amacıyla çeşitli vergi teşvikleri sunulurken, Almanya'da bu alandaki teşvikler daha kapsamlı ve uzun vadeli stratejilere dayanmaktadır. Çalışmada, iki ülkenin teşvik politikalarının karşılaştırılması sonucunda Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve enerji politikalarının iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing population, rapid industrialization, and technological advancements have brought the sustainability of current energy sources into focus. Effective utilization of these resources and energy efficiency have become important topics for both societies and economies. In this context, the use and investment in renewable energy sources today are crucial for minimizing the effects of climate change, ensuring environmental sustainability, reducing external dependency, lowering energy costs, enhancing competitiveness, and increasing energy independence. This study comparatively evaluates tax incentives for renewable energy investments in Turkey and Germany. The development of renewable energy policies and the effectiveness of current tax incentive systems in both countries are examined. While Turkey offers various tax incentives to boost investments in renewable energy, Germany's incentives are more comprehensive and based on long-term strategies. The study develops recommendations for enhancing Turkey's renewable energy investments and improving its energy policies by comparing the incentive policies of both countries.