Neoadjuvan kemoradyoterapi alan rektum kanseri hastalarında prognostik beslenme indeksi (PNİ) ve (PNİ) değişiminin prognostik önemi
The prognostic significance of the prognostic nutritional index (PNI) and changes in (PNI) in rectal cancer patients receiving neoadjuvant chemoradiotherapy
- Tez No: 877833
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Rektum Kanseri, Prognostik Nutrisyonel İndeks, Prognostik Faktörler, Rectal Cancer, Prognostic Nutritional Index, Prognostic Factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: PNI, kanser hastalarının immünolojik ve nutrisyonel durumunu yansıtmak için yaygın kullanılan bir ölçüt olmuştur. PNI değerindeki değişim ise son çalışmalarda anlamlı bulunan bir diğer parametrelerdendir. Amacımız Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji bölümüne başvuran ve neoadjuvan kemoradyoterapi tedavisi almış rektum kanseri hastalarının tedaviden önceki PNI ve tedavi sonrasındaki PNI değişimi ile patolojik tam yanıt, hastalıksız sağ kalım ve kemoradyoterapinin neden olduğu hematolojik yan etkilerle ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: 2014 ve 2021 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran ve neoadjuvan kemoradyoterapi tedavisi almış rektum kanseri tanılı hastaların verileri restrospektif olarak analiz edildi. İstenilen verileri tam olan 126 hasta çalışmaya dahil edildi. PNI değeri PNİ= [10 x serum albumin (g/dl)]+[0.005 x toplam lenfosit sayısı (per mm3)] formülüyle hesaplandı. ΔPNI, tedavi sonrası PNI ile tadavi öncesi PNI arasındaki fark olarak tanımlandı. İstatistiksel analizler SPSS (version 25) programıyla yapıldı. Log-Rank ve Kaplan-Meier yöntemi ile sağkalım analizleri yapıldı. PNİ kesim noktası ve hastalıksız sağkalımın Pre-PNI, Post-PNI ve ΔPNI ile arasındaki ilişki için Roc Curve analizleri yapıldı ve birbirleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 126 hastanın 81'i (%64,3) erkek, 45'i (%35,7) kadın idi ve ortalama tanı yaşı 59,83 olarak saptandı. Roc Curve Analizlerine göre, pre -PNİ değeri yüksek ise hastanın hayatta kalma şansının çok yüksek olduğu (%96,04), post PNİ değeri düşük ise ölüm oranının daha yüksek olduğu (%72), ve ΔPNI değerini yüksek ise hayatta kalma durumunun yüksek oranda olduğu (%87,03) saptandı. Sonuç: PNİ ve PNİ değişiminin rektum kanseri hastalarda hemotolojik toksisiteyle ilişkili olmasa da rektum kanseri için hastalıksız sağ kalımın bir göstergesidir. Düşük ΔPNİ, düşük pre-PNİ ve düşük post-PNİ'li hastaların hayatta kalma olasılıklarının daha az olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The Prognostic Nutritional Index (PNI) has been widely used as a measure to reflect the immunological and nutritional status of cancer patients. Recent studies have identified changes in PNI values as a significant parameter. Our aim is to evaluate the relationship between pre-treatment PNI and post-treatment PNI changes with pathological complete response, disease-free survival, and hematological side effects caused by chemoradiotherapy in rectal cancer patients who received neoadjuvant chemoradiotherapy at the Akdeniz University Department of Medical Oncology. Method: Data from patients diagnosed with rectal cancer who received neoadjuvant chemoradiotherapy at the Akdeniz University Medical Oncology outpatient clinic between 2014 and 2021 were retrospectively analyzed. A total of 126 patients with complete data were included in the study. The PNI value was calculated using the formula PNI = [10 x serum albumin (g/dL)] + [0.005 x total lymphocyte count (per mm3)]. ΔPNI was defined as the difference between post-treatment PNI and pre-treatment PNI. Statistical analyses were performed using the SPSS (version 25) program. Survival analyses were conducted using the Log-Rank and Kaplan-Meier methods. ROC Curve analyses were conducted to evaluate the relationship between the cut-off point of PNI and disease-free survival with Pre-PNI, Post-PNI, and ΔPNI, and the results were compared. Results: Of the 126 patients included in the study, 81 (64.3%) were male and 45 (35.7%) were female, with a mean age at diagnosis of 59.83 years. According to ROC Curve Analyses, a high pre-PNI value was associated with a significantly higher survival rate (96.04%), a low post-PNI value was associated with a higher mortality rate (72%), and a high ΔPNI value was associated with a high survival rate (87.03%). Conclusion: Although PNI and changes in PNI are not related to hematological toxicity in rectal cancer patients, they are indicators of disease-free survival for rectal cancer. Patients with low ΔPNI, low pre-PNI, and low post-PNI values have a lower likelihood of survival.