Yeşil ekonomi ve yeşil kamu alımları: Türkiye değerlendirmesi
Green economy and green public procurement; Türkiye evaluation
- Tez No: 877996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ekonomi, Çevre Sorunları, Sera gazları, Yeşil Kamu Alımları, Türkiye, Green Economy, Environmental Issues, Greenhouse Gases, Green Public Procurement, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Küreselleşme dönemi itibariyle çevre sorunları giderek artış göstermekte ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Çevre sorunlarının başlıca nedeni üretim ve tüketim kalıplarında meydana gelen sera gazı emisyonlarıdır. Küresel kamusal mal olan çevremizin hükümetler nezdinde çevre kirliliğine yol açan bu etmenlerin azaltılmasında politika alternatifleri yer almaktadır. Yeşil ekonomi, çevreye ve küresel iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını önlemeye çalışan çevre ekonomisi modeli olarak nitelendirilebilir. Yeşil ekonomi perspektifinde üretim ve tüketim kalıplarında sera gazlarını azaltmak amacıyla uygulanmaya başlayan emisyonların ticarileştirilmesi, karbon etkilerinin azaltmak amacıyla uygulanan vergiler, bütçe sistemi ve kamu alımlarına yönelik yenilikçi politikalar yer almaktadır. Bilhassa yeşil kamu alımları üretim ve tüketim kalıplarının çevresel performansı ve rekabet düzeyini etkileyerek çevresel düzeyde yenilikçi çözümler sunmaktadır. Nitekim ülkemizde iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülke konumundadır. Yeşil dönüşüm sürecinde olan ülkemiz kamu alımlarında önem arz eden ihale kanunlarının çevresel düzeyde küresel boyuttaki uygulamaları baz alarak revize edilmesi gerektiğinden söz edilmektedir. Bu kanun kapsamının 4734 sayılı kamu ihale kanunun yeşil kamu alımlarını ilkelerini benimsenmesi ve inovatif kamu alımlarını teşvik edecek düzeyde puantaj avantajı ve ödüllendirici olması gerektiğinden söz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the era of globalization, environmental issues are increasing and causing climate change. The main cause of environmental problems is greenhouse gas emissions that result from production and consumption patterns. There are policy alternatives in place to reduce these factors leading to environmental pollution within the global common good of our environment. Green economy can be defined as an environmental economics model that aims to prevent greenhouse gases that cause environmental and global climate change. In the perspective of green economy, innovative policies are being implemented to reduce greenhouse gases in production and consumption patterns, such as commercializing emissions, implementing taxes to reduce carbon impacts, budget systems, and policies directed towards public procurement. Particularly, green public procurement offers innovative solutions at the environmental level by influencing the environmental performance and competitive level of production and consumption patterns. Our country is in a position where it will be most affected by climate change. It is emphasized that the environmental practices of important procurement laws in our country undergoing a green transformation process need to be revised based on global-level applications in environmental terms. It is mentioned that within the scope of this law, the principles of green public procurement should be adopted according to the Public Procurement Law No. 4734 and it should provide a level of point advantage and rewards that will encourage innovative public procurements.