Subdural hematomlarda orta meningeal arter embolizasyonu tedavisinin etkinliği ve güvenliğinin değerlendirilmesi
Evaluate the effectiveness and safety of middle meningeal artery embolization in the treatment of subdural hematomas
  1. Tez No: 878745
  2. Yazar: YAVUZ ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DENİZ BELEN, UZMAN MUSA ONUR ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: subdural hematom, meningeal arter, endovasküler tedavi, subdural hematoma, meningeal artery, endovascular procedure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İntrakranial subdural hematomlar sık görülen bir nöroşirurjikal patolojidir. Çalışmamızın amacı subdural hematomlarda, geleneksel tedaviye alternatif olarak ortaya çıkan orta meningeal arter embolizasyonunun etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğinde Ocak 2022 ile Ekim 2023 arasında subdural hematom nedeni ile orta meningeal arter embolizasyonu uygulanan hastalar çalışmaya alındı. Birincil klinik sonuçlar, Modifiye Rankin Skalası (mRS) ile belirlenen fonksiyonel sonuçları, subdural hematom maksimum genişliği, postoperatif komplikasyonları, yeniden tedavi gerekliliğini (cerrahi veya endovasküler prosedürler) ve mortaliteyi kapsıyordu. Olumlu klinik sonuç, ameliyat öncesine göre mRS'de birden fazla puanlık iyileşme olarak tanımlandı. İntraoperatif parametreler işlem süresini ve tedavi lateralitesini (sağ, sol veya iki taraflı) içeriyordu. Bu çalışmada Mann-Whitney U testi veya Wilcoxon sıra toplamı testi kullanılarak veriler analiz edildi. Tüm istatistiksel analizler GraphPad Yazılımı 10.0.0 (Boston, Massachusetts ABD) ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamız subdural hematom ile embolize edilen toplam 72 hasta ile yapılmıştır. Hastaların ortalama yaşı 68,1 yıl (SD=15,1) olup, genel grubun %73,6'sı erkek idi. Hastaların preoperatif ve postoperatif son takipteki mRS skorları karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde hastaların % 87,7 sinin skorunda iyileşme olmakla beraber, hastaların %7,7 sinde mRS skorunda değişiklik olmamış,%4,6'sında ise mRS skorunda kötüye gidiş görülmüştür. Hastaların preoperatif maksimum subdural hematom genişliği ortalama 20.2 (SD= 6.9)mm'dir. Hastaların postoperatif son takibinde yapılan görüntülemesinde maksimum SDH genişliği ortalama 5.9 (SD= 6.8) mm'dir. Sonuç: Çalışmamızda bu 72 hastaya yapılan orta meningeal arter embolizasyonu sonrası mRS skorunda iyileşme oranı % 87,7 olarak bulunmuş olup fonksiyonel olarak olumlu klinik sonuç elde edilmiştir. Hastaların maksimum subdural hematom genişliği preoperatif 20.2 (SD= 6.9)mm iken postoperatif 5.9 (SD= 6.8)mm ye gerilemiş olup bu sonuçlar subdural hematomlarda orta meningeal arter embolizasyonunun etkin ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir. İlerleyen zamanlarda daha büyük hasta grupları ile ve daha uzun dönem takiplerle yapılacak olan çalışmalar bu konudaki bilgi birikimimizi artıracaktır. Bu çalışmalar subdural hematom vakalarının tedavisinde en uygun ve güvenilir tedavi algoritması geliştirilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Intracranial subdural hematomas are common neurosurgical pathologies. The aim of our study is to evaluate the effectiveness and safety of embolization of the middle meningeal artery as an alternative to traditional treatment in subdural hematomas. Materials and Methods: Patients treated with middle meningeal artery embolization for subdural hematoma at Ankara Bilkent City Hospital Neurosurgery Clinic between January 2022 and October 2023 were included in the study. Primary clinical outcomes included functional outcomes determined by the Modified Rankin Scale (mRS), maximum subdural hematoma width, postoperative complications, necessity for re-treatment (surgical or endovascular procedures), and mortality. Positive clinical outcome was defined as improvement of more than one point in mRS compared to preoperative status. Intraoperative parameters included procedure duration and treatment laterality (right, left, or bilateral). Data were analyzed using Mann-Whitney U test or Wilcoxon signed-rank test. All statistical analyses were performed using GraphPad Software 10.0.0 (Boston, Massachusetts, USA). Results: Our study was conducted with a total of 72 patients who underwent embolization for subdural hematoma. The mean age of patients was 68.1 years (SD = 15.1), with 73.6% of the overall group being male. When preoperative and postoperative mRS scores of patients were compared, 87.7% of patients showed improvement in their scores, while no change was observed in 7.7% of patients, and deterioration was seen in 4.6%. The mean preoperative maximum subdural hematoma width was 20.2 mm (SD = 6.9). In postoperative imaging follow-up, the mean maximum subdural hematoma width was 5.9 mm (SD = 6.8). Conclusion: In our study, the rate of improvement in mRS score after embolization of the middle meningeal artery in these 72 patients was found to be 87.7%, indicating a favorable clinical outcome. The maximum subdural hematoma width decreased from a preoperative mean of 20.2 mm to a postoperative mean of 5.9 mm, suggesting that embolization of the middle meningeal artery is an effective and safe treatment method for subdural hematomas. In future studies, the inclusion of larger patient groups and publication of longer-term outcomes will further increase the reliability of the results.