Tavşanlarda myostatin (MSTN) ve insülin büyüme faktörü 2 (IGF-2) ile büyüme özellikleri arasındaki ilişkinin moleküler olarak belirlenmesi
Molecular determination of the relationship between myostatin (MSTN) and insulin growth factor 2 (IGF-2) and growth characteristics in rabbits
- Tez No: 879027
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: MSTN, IGF2, Polimorfizm, Aday Gen, Büyüme Özellikleri
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, tavşanlarda myostatin (MSTN) ve insülin benzeri büyüme faktörü 2 (IGF2) gen lokuslarının polimorfizmlerini büyüme özellikleri üzerindeki etkilerini incelenmiştir. IGF2 gen lokusu monomorfik olarak bulunurken, MSTN lokusu polimorfik olarak tespit edilmiştir. MSTN geninin ikinci intron bölgesinde 847. pozisyonda sitozin ile timin arasında bir mutasyon ortaya konulmuş ve TT ile CT genotipleri belirlenmiştir. Genotip frekansları TT için %47, CT için %53; allel frekansları ise T için %74, C için %26 olarak hesaplanmıştır. Bu genotip ve allel frekansları, Hardy-Weinberg dengesinden sapmış olup, χ² değeri 7.27 olarak bulunmuştur. TT genotipine sahip tavşanların canlı ağırlığı ve ön bacak uzunluğu CT genotipine sahip tavşanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunurken, CT genotipine sahip tavşanlar omuz-kuyruk uzunluğu ve göğüs çevresi uzunluğu açısından TT genotipine sahip tavşanlardan daha uzun olarak tespit edilmiştir. Diğer büyüme özellikleri olan boyun omuz arası uzunluk, arka bacak uzunluğu ve kulak uzunluğunda ise genotipler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu bulgular, MSTN gen polimorfizminin tavşanlarda bazı büyüme özelliklerini etkileyebileceğini ve özellikle canlı ağırlık, omuz-kuyruk uzunluğu, ön bacak uzunluğu ve göğüs çevresi uzunluğu gibi özelliklerde gözlemlenen genotipik farklılıkların, genetik ıslah çalışmalarında önemli faktörler olarak dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışma, tavşan ıslah programlarında MSTN gen polimorfizmlerinin potansiyelini daha iyi anlamak ve istenilen fenotipik özelliklere ulaşmak için kritik öneme sahip bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of polymorphisms in the myostatin (MSTN) and insulin-like growth factor 2 (IGF2) gene on growth traits in rabbits. While the IGF2 gene was found to be monomorphic, the MSTN locus was identified as polymorphic. A mutation between cytosine and thymine was observed at position 847 in the second intron region of the MSTN gene, and genotypes TT and CT were attained. Genotype frequencies were calculated as 47% for TT and 53% for CT, while allele frequencies were determined as 74% for T and 26% for C.