Musiki ve Nota dergisinin açıklamalı bibliyografyası (1969-1972)
The annotated bibliography of Music and Note journal (1969-1972)
- Tez No: 879174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERİL ÇAKMAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Bibliography
- Anahtar Kelimeler: Musiki ve Nota, Avni Anıl, Süreli Müzik Yayıncılığı, Music and Notes, Avni Anil, periodical music publishing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
“Musiki ve Nota Dergisi'nin Açıklamalı Bibliyografyası (1969-1972)”başlıklı tez çalışması, iki bölümden oluşmaktadır. Geleneksel Türk müziğinin önemli temsilcilerinden Avni Anıl yönetiminde ilk etapta 1969-1972 yıllarında yayımlanan dergi, yayın hayatına on bir yıl ara verdikten sonra 1983 yılında tekrar yayınlanmaya başlanmış ve 1984 yılında da yayın hayatını tamamıyla sonlandırmıştır. Bu tez konusu, Musiki ve Nota Dergisinin 1969-1972 yılları arasındaki sayılarının incelenmesi ile sınırlandırılmıştır. Çalışma, tamamlanmış, milli ve kronolojik bibliyografya bağlamında değerlendirilmiş ve her sayının içeriklerinin açıklanması ile yapılandırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümü, bibliyografya tanımı ve türlerinin açıklanmasının ardından, dergideki edebi yazın türlerinin tanımları ve içerikleri hakkında bilgiler içermektedir. İkinci bölümde ise derginin tüm sayıları sayfa sayfa incelenmiş ve içerik, açıklamalı ve ayrıntılı bir biçimde sunulmuştur. Veriler oluşturulurken; yıl, ay, gün, sayı, sayfa, sahibi, yazı işleri müdürü, Dizildiği Yer, basım yeri, fiyatı, başlık, biçim, yazar ve içerik başlıkları kullanılmıştır. Sonuç bölümünde ise derginin yayınlandığı tarih aralığı boyunca içerdiği verilerin geleneksel Türk müziğine olan katkıları değerlendirilmiş ve süreli Türk müzik yayıncılığı içerisindeki etkisi yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“Annotated Bibliography of Music and Note Journal (1969- 1972)”consists of two sections. The journal, initially published beween 1969 and 1972 under the leadership of Avni Anıl, a significant figure inTraditional Turkish music, started to be published again in 1983 after eleven years of recess. In 1984, the journal ultimately ceased publication. This thesis focuses on the analysis of the issues of“Music and Note Journal”between the years 1969 and 1972. This thesis is evaluated within the context of a completed, national, chronological, and annotated bibliography, structured by explaining the contents of each issue. The first part of the thesis consists of the definition of bibliography and its types, followed by the definitions of the literary terms and contents featured in the journal. In the second part of the thesis, all the issues of the journal is explained and analyzed in detail page by page. The data is organized using the following headings: year, month, day, issue number, page, owner, editorial director, place of publication, price, edition, format, author and content. In the conclusion part, the contribution of the journal's content to traditional Turkish music during the years of the journal's publication is evaluated and its impact within the realm of periodical Turkish music is interpreted.