Akıllı elektrik iletim şebekelerinde arıza durumunda sistemin kendini iyileştirmesinin incelenmesi
Investigation of the self-healing of the system in case of failure in smart electric transmissinon grids
  1. Tez No: 881040
  2. Yazar: TALİP TÜRKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı şebeke, Kendini iyileştirme, İletim şebekesi, Smart grid, Self-healing, Transmission grid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde enerji talebinin hızla artmasıyla birlikte, enerji şebekeleri daha karmaşık hale gelmiştir. Geleneksel elektrik şebekeleri, tek yönlü bir iletim sistemiyken, akıllı elektrik şebekeleri (AES) teknolojinin gelişimiyle birlikte çok daha gelişmiş hale gelmiştir. AES'ler, enerji üretimi, iletimi ve tüketimi arasında gerçek zamanlı veri alışverişi yapabilen, sensörler, iletişim ağları ve veri analitiği gibi ileri teknolojileri kullanır. Bu sayede, enerji verimliliği, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik gibi önemli konularda iyileştirmeler sağlanmıştır. Ancak, her ne kadar AES'ler geleneksel şebekelere kıyasla daha güvenilir olsalar da, arıza durumları hala meydana gelebilmektedir. Bu nedenle, AES'lerde sistemin kendini iyileştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, arıza durumunda iletim sisteminin kendini iyileştirmesine yönelik bir yaklaşım sunulmuştur. Literatürde iletim sisteminde kendini iyileştirmeye yönelik yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışmada bir iyileştirme yöntemi olan tek faz koruma rölesinin şebekedeki önemi gösterilmiştir. Yöntem olarak MGKP programı kullanılmıştır. Farklı arızalar analiz edilerek sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre kendini iyileştirme teknolojisinin şebekede önemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the rapid increase in energy demand, energy grids have become more complex. While traditional power grids are a one-way transmission system, smart grids (SGs) have become much more advanced with the development of technology. SGs utilize advanced technologies such as sensors, communication networks, and data analytics to enable real-time data exchange between energy generation, transmission, and consumption. As a result, significant improvements have been achieved in factors such as energy efficiency, reliability, and sustainability. However, although SGs are more reliable than traditional networks, fault situations can still occur. Therefore, self-healing of the system in SGs is of great importance. In this study, an approach towards the self-healing of distribution systems in case of faults has been proposed. The literature has been reviewed for studies on self-healing in the distribution system as the methods used and the applications applied. In this study, the importance of single phase protection relay in grid, which is an improvement method, is shown. MGKP program has been utilized as the method. Various fault scenarios have been analyzed, and the results have been compared. According to the results of the study, the importance of self-healing technology in the grid is shown.