Roma İmparatorluk döneminde siyasi evlilikler (İÖ 27-İS 305)
Political marriages of the Roman Imperial period (27 BC 27-AD 305)
- Tez No: 884181
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PALAZ ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Tarih, Law, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Siyasi, Evlilik, İmparatorluk, Rome, Political, Marriage, Empire
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tarih boyunca evlilik, toplumun temel yapı taşı olan aile olgusunun şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Evlilik sadece bireyler arasındaki birlikteliği değil, aynı zamanda genişleyen bir aile yapısını da temsil etmiştir. Ancak, iki bireyin birlikteliğiyle ailenin büyüme ve genişlemesine vesile olan evliliklerin dışında, tarihte belirli amaçlar ve hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen evliliklere de rastlanmıştır. Özellikle Eski Çağ'da, devletlerarası ilişkilerin düzenlenmesi, toprak kazanımı, barış anlaşmalarının teyit edilmesi ya da casusluk gibi diplomatik amaçlarla gerçekleştirilen siyasi evlilikler oldukça yaygındı. Roma İmparatorluğu da bu bağlamda, uzun ve etkileyici tarihi boyunca, çeşitli sebeplerle siyasi evliliklerin yaşanabildiği bir devlet olmuştur. Roma'nın sosyal ve hukuki yapısı, kurulduğu ilk günden itibaren belirgin sınıf ayrımlarına sahipti. Bu ayrımlar, bireylerin evlilik haklarına da yansımış ve belirli sınıflardan bireylerin evlenmeleri yasal olarak kısıtlanmıştı. Romalılar, bireylerin sosyal ve hukuki statülerini gözeterek aile ve evlilik anlayışlarını bu perspektifle şekillendirmişlerdir. Ancak, değişen ve gelişen Roma yönetimi, evliliği siyasi bir güç aracı olarak da kullanmayı benimsemiştir. Evlilik, bu dönemlerde politik güç kazanma, ittifak oluşturma gibi stratejik amaçlar için bir araç hâline gelmiştir. Bu çalışma, Roma İmparatorluk Dönemi'nde siyasi evliliklerin yanı sıra, kadının evlilik içindeki yerini, sosyal ve siyasi hayattaki rolünü, toplumun kadından beklentilerini ve kadının siyasi bir araç olarak nasıl kullanıldığını, bununla birlikte sistemin çarkında yok sayılan kadınların da siyasi ortamdan nasıl faydalandıklarını araştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, marriage has played a critical role in shaping the family phenomenon, which is the basic building block of society. In this context, marriage represents not only Decoupling between individuals, but also an expanding family structure. However, in addition to marriages that are considered only as the union of two individuals, there have also been marriages performed in accordance with certain goals and objectives in history. Especially in Ancient Times, political marriages performed for diplomatic purposes such as regulating interstate relations, territorial acquisition, confirming peace agreements or espionage were quite common. In this context, the Roman Empire has been a state that has recognized the importance of political marriages throughout its long and impressive history and adopted this method. The social structure of Rome had marked class distinctions from the first day of its establishment. These distinctions were also reflected in the marriage rights of individuals; individuals from certain classes were legally restricted from marrying. The Romans shaped their understanding of family and marriage with this perspective by taking into account the social and legal status of individuals. However, the changing and developing Roman administration has also adopted using marriage as a tool of political power. Marriage has become a tool for strategic purposes such as gaining political power and forming alliances during these periods. This study aims to investigate the political marriages in the Roman Imperial Period, as well as the place of women in marriage, their role in social and political life, society's expectations of women, and how women are used as a political tool.