Üreme sağlığı ve aile planlaması eğitiminde farklı bir yöntem: Sanal Gerçeklik Uygulaması
A different method in reproductive health and family planning education: Virtual Reality Application
  1. Tez No: 884575
  2. Yazar: SÜMEYYE BETÜL SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Family Planning, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, hemşire, sanal gerçeklik, üreme sağlığı, yüz yüze eğitim, Face-to-face training, family planning, nurse, Reproductive health, virtual reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Eğitiminde Farklı Bir Yöntem: Sanal Gerçeklik Uygulaması Amaç: Bu çalışmada kadınlara yüz yüze ve sanal gerçeklik yöntemleri kullanılarak verilen üreme sağlığı ve aile planlaması eğitimlerinin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma üç grup, ön test-son test randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Eylül 2022-Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum ili Yakutiye ilçesindeki bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 2426 kadın oluşturmuştur. Örneklemini ise güç analizi ile belirlenen, iki deney grubu, bir kontrol grubu ve her grupta 40 katılımcı olmak üzere toplam 120 kadın oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği”ve“AP Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, SPSS 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Ki kare, One-Way ANOVA ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada Virtual Reality, Yüz Yüze eğitim ve kontrol grubu arasında tüm alt boyut ve toplamda ön testler arasında anlamlı bir fark bulunmazken, Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği ve AP Tutum Ölçeği izlem ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Yapılan ileri analizde farkın VR grubundan kaynaklandığı belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak kadınlara sanal gerçeklik uygulaması kullanılarak verilen eğitimler yüz yüze ve kontrol grubuna göre üreme sağlığı ve aile planlaması bilgi ve tutumlarında artırıcı etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Different Method in Reproductive Health and Family Planning Education: Virtual Reality Application Aim: The aim of this study was to compare the effectiveness of reproductive health and family planning education given to women using face-to-face and virtual reality methods. Material and Method: This study is a three-group, pretest-posttest randomised controlled experimental study. The study was conducted between September 2022 and July 2024. The population of the study consisted of 2426 women registered to the family health centre in question. As a result of the power analysis to determine the sample size, the study was completed with two experimental groups, one control group and 40 patients in each group, totalling 120 patients. 'Sociodemographic Information Form', 'Scale for Determining Reproductive Health Protective Attitudes of Married Women' and 'FP Attitude Scale' were used to collect the data. The data were analysed using SPSS 27.0 software. Descriptive statistics, Chi-square, One-Way ANOVA and repeated measures analysis of variance were used in the evaluation of the research data. Results: There was no significant difference between the VR and face-to-face training and the control group in all sub-dimensions and pre-tests in total, but there was a statistically significant difference between the follow-up and post-test mean scores of the Scale for Determining the Attitudes of Married Women to Protect Reproductive Health and FP Attitude Scale. In the further analysis, it was determined that the difference originated from the VR group. Conclusion: As a result, it was determined that the trainings given to women using virtual reality application had an increasing effect on reproductive health and family planning knowledge and attitudes compared to face-to-face and control group.