Cemâliyyâtü's-Sûreti'l-Fenniyyeti fî Şi'ri'l-Medîh (Safiyyuddin e l-Hillî Enmûzecen) –dirase tahliliyye
Methiye şiirinde sanat görüntüsünün estetikleri (Safiyyüddin el Hilli örneği) – analitik inceleme
  1. Tez No: 885049
  2. Yazar: EIAD JAMOUS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAJMEDDIN İSA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat – Retorik - Estetik - Sanat Görüntüsü - Safiyyüddin El Hilli, Literature - Rhetoric - Aesthetic - Artistic Image - Safiyy al-Din al-Hilli
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Araştırmacı, analitik bir çalışma yoluyla Safiyyüddin El Hilli'nin methiye şiirindeki sanat görüntüsünün estetiklerini ele almıştır. Bu çalışmanın önemi, bu dönemde tanınan ileri düzeydeki şairlerden biri olan Safiyyüddin El Hilli'nin sanat görüntüsünü ele almasıdır. El Hilli, iyi anlatım, güzel ve ilginç sanat görüntüsü ile öne çıkan üstün şairlerden biridir. Bu araştırmanın amacı, El Hilli'nin methiye şiirindeki sanat görüntüsünün anlamını ve estetik işlevini belirlemek, methiye şiirindeki sanat görüntüsünün estetik ve retorik özelliklerini ortaya koymak ve bazı methiye şiiri örneklerini analiz ederek sanat görüntüsünün türlerine ışık tutmaktır. Araştırma, tanımlayıcı ve analitik bir yöntemle ilerlemiş olup, sanatsal görüntülerin retorik bir analizini yaparak güzellik unsurlarını ortaya çıkarmış ve El Hilli'nin psikolojik dünyasına, düşüncesine ve yaratıcılığına girmeyi sağlayan anlamları incelemiştir. El-Hilli'nin bu sanat görüntülerini kullanmasının nedenlerini de ortaya koymuştur. Bu çalışma, methiye şiirinde sanat görüntüsünün estetik işlevi, mecazi ve kinayeli görüntüler ile methiye şiirindeki teşbihli görüntüler başlıkları altında bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Bu mütevazı araştırmada elde edilen bulgulara göre dikkat çekilmesi gereken en önemli sonuçlar şunlardır: Şair Safiyyüddin El Hilli'nin nesir yaratımını ele alan çalışmaların yapılması ve bu çalışmalarda retorik güzellik unsurlarının açıklanması gereklidir çünkü bu unsurlar araştırmaya değer zenginliktedir. Kölemen devrinde genel olarak ve Safiyyüddin El Hilli özelinde methiye ile diğer konular, özellikle mersiye ve övgü arasındaki ilişkinin incelenmesi gerekmektedir. Araştırmacılarca, analitik estetik retorik derslerine daha fazla yer verilmelidir, çünkü bu dersler; o muazzam Arap edebiyatımızın güzellik unsurlarını ortaya koyma yeteneğine sahiptir. Ayrıca, birçok modern eleştirmenin iddia ettiği gibi, Arap retoriğinin Aristoteles ve diğer Yunanlılardan etkilendiğini ve sadece onlardan alıntılandığını öne süren iddialar dikkatlice değerlendirilmelidir. Bu eleştirmenlerin bazıları cehaletlerinden, bazıları ise kasıtlı olarak Arap retoriğini küçümsemişlerdir. Kölemen devri edebiyatına dair genel aşağılayıcı bakış açısı, bu dönemi ele alan kitaplarda yaygındır; halbuki bu dönemde incelenmeyi hak eden önemli isimler bulunmaktadır. Dolayısıyla, 'Siyasi Çöküş' teriminin edebi duruma genellenmemesi gerekmektedir. El-Hilli'deki bediiyat incelenmesi genişletilmelidir, çünkü divan ve bediiyat kafiye açısından zengin ve bol materyale sahiptir.
Özet (Çeviri)
The researcher investigated the aesthetics of the figurative image in the praise poetry of Safi al-Din al-Hilli as a model, through an analytical study. The importance of the study comes from the fact that it deals with the figurative image of a poet who had a status that placed him among the advanced poets known in this era. He was one of the exceptional poets who were distinguished by the quality of his composition, good expression, and the beauty and charm of his images. The aim of this research is to identify the meaning of the figurative image and its aesthetic function in the praise poetry of al-Hilli, to identify the aesthetic and rhetorical characteristics of the figurative image in his praise poetry, and to highlight the patterns of the figurative image through the analysis of some models in his praise poetry. The research followed the descriptive-analytical approach. It is an analytical-aesthetic study that relied on the rhetorical analysis of images, revealing the beauty in them, using the image and its connotations to help enter the psychological world of Safi al-Din al-Hilli, his thought and creativity, and revealing the reasons that led al-Hilli to use that figurative image. This study is divided into an introduction and three chapters, each of which is titled:“The figurative image and its aesthetic function in the praise poetry of al-Hilli,”“The metaphorical and metonymic image,”and“The simile in his praise poetry.”Based on the findings of this modest research, the most important conclusions that should be noted are: The need for studies that address the prose creativity of the poet Safi al-Din al-Hilli, and to work to clarify the rhetorical beauty in it. This is a rich and abundant field that deserves research. The need to study the relationship between the prophetic praise and other genres, such as elegy and pride in the Mamluk era in general, and in the poetry of Safi al-Din al-Hilli in particular. The importance of giving the analytical-aesthetic rhetorical study a larger space among researchers, for its ability to reveal the beauty in our great Arabic literature. The need to be aware of the schemes of many modern critics who claimed that Arabic rhetoric was influenced by Aristotle and other Greeks, and that it is nothing but a translation of their work. These critics have gone too far and have underestimated the rights of the ancient Arabic rhetoric, out of ignorance among some of them, and out of malice among others. The need not to generalize the condescending view of Mamluk literature, the view that has prevailed in the books that have dealt with this era. There are great figures in this era who deserve to be studied and analyzed, and therefore, the term“the age of decline”should not be applied to the literary reality. The need to expand the study of the rhetorical figures in al-Hilli. This is a unique phenomenon that deserves to be studied and analyzed, given the abundant material in the Diwan and the Kāfiya al-Badīʿīya.