Propagandanın tarihsel süreç içeresindeki gelişimi ve Roma'da Flaviuslar sülalesi sonuna kadar olan uygulamaları
The development of propaganda in the historical process and its applications in Rome until the end of the Flavius dynasty
  1. Tez No: 885185
  2. Yazar: MERT GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AKCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Tarihsel Süreç İçerisindeki Propaganda, Propaganda Yöntemleri, Propaganda Sanatı, Roma Döneminde Propaganda, Propaganda, Propaganda in Throughout The History, Propaganda Methods, Art of Propaganda, Propaganda at The Roman Era
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çalışmanın ele aldığı konu, propaganda kavramının tanımını ve tarih boyunca medeniyetler, krallar, monarşiler ve imparatorlar tarafından hangi amaçlarla ve hangi araçlarla kullanıldığını incelemektir. Ayrıca, bu araçların tarihsel süreçteki gelişimleri ve Roma'nın bu araçları stratejilerine göre nasıl şekillendirdiği de açıklanmıştır. Çalışma, Mezopotamya'daki ilk krallıkların yaratıcısı olan Sümer ve Akad krallıklarından başlamaktadır. Sümer'de krallıkların başlamasıyla hiyerarşik bir yapı oluşmuş ve elit bir yönetici sınıf ortaya çıkmıştır. Sümer'deki propaganda anlayışı, Mısır firavunları tarafından daha etkili ve büyük boyutlarda kullanılmıştır. Hitit krallarının da propagandayı etkili kullandığı bilinmektedir. Hititlerin ardından Assurlular, propagandayı rakiplerine korku ve terör saçmak amacıyla kullanmışlardır. Yunanistan'da ise propaganda, mitolojik konular üzerinden dolaylı bir anlatımla yapılmıştır. Helenistik dönemde Büyük İskender, global imparatorluk hayali için propaganda yönetmenlerini kullanmıştır. Roma, bu birikimi harmanlayarak eşsiz bir propaganda dili oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The study examines the definition of the concept of propaganda and the purposes and tools used by civilisations, kings, monarchies and emperors throughout history. It also explains the development of these tools in the historical process and how Rome shaped these tools according to its strategies. The study begins with the Sumerian and Akkadian kingdoms, the creators of the first kingdoms in Mesopotamia. With the beginning of kingdoms in Sumer, a hierarchical structure was formed and an elite ruling class emerged. The understanding of propaganda in Sumer was used more effectively and in larger dimensions by the Egyptian pharaohs. It is known that Hittite kings also used propaganda effectively. After the Hittites, the Assyrians used propaganda to spread fear and terror to their rivals. In Greece, on the other hand, propaganda was used indirectly through mythological subjects. In the Hellenistic period, Alexander the Great used propaganda directors for his dream of a global empire. Rome created a unique propaganda language by blending this accumulation.