Basra Kıraat Ekolü: Oluşum temsilciler ve metodoloji
The Basra School of Qiraat: Formation, representatives and methodology
- Tez No: 887816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KOYUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Basra, Ebû Amr, Ya'kûb, Hasan-ı Basrî, Yezîdî, Qiraat, Basra, Abū Amr, Ya'qūb, Hasan al-Basrī, Yazīdī
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 375
Özet
Çalışmamızın konusu Basra kıraat ekolünün oluşum süreci, Basralı kıraat imamları ve bu imamlara ait kıraat özelliklerini ortaya koymaktır. Amacımız Basra'da yetişen âlimlerin İslam'a olan katkılarının yanında özellikle kıraat ilmine öncülük yapan ve bu ekolde temsilci olan şahısları incelemektir. Dolayısıyla çalışmamızın kapsamı yedi kıraat imamından biri olan Ebû Amr b. el-Alâ' (ö. 154/771), kıraat-i seb'a'ya artı üç eklentisiyle on kıraat imamından biri sayılan Ya'kûb el-Hadramî (ö. 205/821), kıraat-i aşereye artı dört şaz kıraat eklenerek on dört kıraat imamından olan Hasan-ı Basrî (ö. 110/728) ve Yahyâ b. el-Mübârek el-Yezîdî'nin (ö. 202/817) hayatları, kıraat özellikleri ve kıraat ilmine katkılarıdır. Bu çalışmada Basra şehrinin İslami ilimler açısından değerine, kıraat ilminin Basra şehrinde kimler tarafından başlatıldığına, Kur'an ve kıraat alanında Basra'da temayüz eden âlimlerin kimler olduğuna, Basralı kıraat imamlarının kıraat birikimi içindeki konumu ve değerlerine, kıraat-i aşere ve kıraat-i erba'ati aşere imamlarından Basra kıraat imamları olarak temsilcilik vasfı taşıyanların kıraat özellikleri ve kıraat ilmine ve olan katkılarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the formation process of the Basra school of Qiraat, the Qiraat imams from Basra and the Qiraat characteristics of these imams. Our aim is to examine the contributions of the scholars who grew up in Basra to Islam, as well as the individuals who pioneered the science of Qiraat and were representatives of this school. Therefore, the scope of our study includes Abu 'Amr b. al-'Ala' (d. 154/771), one of the seven imams of qiraat, Ya'qūb al-Hadramī (d. 205/821), who is considered one of the ten imams of qiraat with the addition of three additions to qiraat al-sab'a, Ya'qūb al-Hadramī (d. 205/821), and Ya'qūb al-Hadramī (d. 205/821). 205/821), Hasan al-Basrī (d. 110/728) and Yahyā b. al-Mubārak al-Yazīdī (d. 202/817), who became one of the fourteen Imams of Qiraat with the addition of four Shaz Qiraat to Qiraat al-Ashar plus three, are their lives, their Qiraat characteristics and their contributions to the science of Qiraat. In this study, the value of the city of Basra in terms of Islamic sciences, who started the science of qiraat in the city of Basra, who were the distinguished scholars in Basra in the field of Qur'an and qiraat, the position and values of Basra's qiraat imams in the accumulation of qiraat, the qiraat characteristics of the imams of qiraat al-ashara and qiraat al-erba'ati ashara who have the qualifications of representation as Basra's qiraat imams, and their contributions to the science of qiraat.