Assessing the benefits and challenges of using digital twins in the building construction industry
Bina inşaatında dijital ikizleri kullanmanın faydalarının ve zorluklarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 887834
  2. Yazar: FURKAN TURUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY DEMİRKESEN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Yönetimi, İnşaat Endüstrisi, Zorluklar, Faydalar, Data Management, Construction Industry, Challenges, Benefits
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dijital ikizler (DT'ler), son zamanlarda inşaat sektöründe büyük bir ilgi çekiyor, çünkü proje yönetimi ve uygulanmasını dönüştürmeye hazır büyük bir gelişme gösteriyorlar. Onların bazı büyük faydaları olsa bile, çok sayıda konu ciddi düşünme ve stratejik hazırlık gerektirir. DT'lerde yer alan verilerin hassas doğası göz önüne alındığında, çalınması gerektiği takdirde gizlilik ihlalleri veya fikri mülkiyet hırsızlığı da dahil olmak üzere büyük sonuçlara yol açabilir, güvenlik kesinlikle bir öncelik haline geliyor. Dahası, veri yönetimi karmaşıklığı, dijital ikizler tarafından üretilen büyük miktarda gerçek zamanlı veri yönetmek için güçlü sistemlere ihtiyaç duyan, doğruluğu veya verimliliği feda etmeden başka bir zorluk oluşturuyor. Teknik bilgi açıkça başka bir zorluk, çünkü DT'lerin iyi bir şekilde kurulması ve çalışması, sadece bu sistemleri kurmakla kalmayıp, bunlardan elde edilen anlayışları analiz etmek ve uygulamakla yetkin bir iş gücüne bağlıdır. Zor olsa da, dijital ikizlerin sunduğu birçok ilginç avantaj bu sorunları dengeliyor. Örneğin, gerçek zamanlı veri gözlemleri, paydaşların gelişmeleri sürekli takip etmelerine, sorunları anında tespit etmeleri ve projenin planlarında hızlı değişiklikler yapmalarına yardımcı olur, böylece proje genel etkinliğini artırır ve maliyetleri azaltır. Dahası, ilerleme izleme için dijital ikizlerin sağladığı kullanımı kolaylığı, zor inşa tekniklerini basitleştirmeye yardımcı olur ve böylece proje dinamiklerinin daha iyi görselleştirilmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Proje yöneticilerinden yatırımcılara kadar, bu görselleştirme kapasitesi, proje ömrü boyunca daha fazla açıklık ve akıllıca karar vermeyi teşvik etmek için her düzeyde paydaşlara ulaşmaktadır. 160 kişiden toplanan veriye dayalı kapsamlı bir faktör analiz tekniği kullanılarak, mevcut çalışma engeller ve ödüllerin bu ikili özelliklerini araştırmayı amaçlıyor. Çalışmada, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Barlett testleri de dahil olmak üzere istatistiksel araçlar kullanılarak katılımcıların yanıtlarından elde edilen beş farklı faktör grubu bulundu. Bu sonuçlar sadece dijital ikiz uygulamaları hakkında bilimsel bilgiyi ilerletmekle kalmaz, aynı zamanda stratejilerini ve harcamalarını en üst düzeye çıkarmak için endüstri uzmanlarını yönlendiren yararlı fikirler de sunar. Son olarak, çalışma, dijital ikizlerin devrimci inşaat yöntemlerinde dönüştürücü gücünü en üst düzeye çıkarmak için önemli konularla başa çıkma ihtiyacını vurguluyor. Bu sorunları anlamak ve ele almak, sektörler dijital devrimi kabul etmeye devam ederken inşaat yönetimi ve proje yürütme alanının geleceğini belirlemek için çok önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Digital twins (DTs) have lately attracted a lot of attention in the building sector since they mark a major development ready to transform project management and execution. Even if they have some great benefits, numerous issues call for serious thought and strategic preparation. Given the sensitive nature of data contained in DTs, which, should be stolen, could result in major repercussions including privacy violations or intellectual property theft, security becomes an absolutely top priority. Furthermore, the complexity of data management presents another challenge needing strong systems to manage large volumes of real-time data produced by digital twins without sacrificing sacrificing accuracy or efficiency. Technical knowledge is clearly another difficulty since good deployment and operation of DTs depend on a qualified workforce able not only to set up these systems but also analyze and apply the insights obtained from them. Though difficult, a lot of interesting advantages that digital twins offer balance these problems. For example, real-time data observation helps stakeholders to track development constantly, spot problems right away, and make quick changes to project plans, so improving the general effectiveness of the project and lowering the expenses. Moreover, the simplicity of use provided by digital twins for progress monitoring helps to simplify difficult building techniques, thereby facilitating better project dynamics visualization and understanding. From project managers to investors, this visualizing capacity reaches all levels of stakeholders, therefore promoting more openness and wise decision-making all through the project life. Using a thorough factor analysis technique based on data gathered from 160 people, the current study seeks to explore these twin features of obstacles and rewards. The study finds five different factor groups obtained from participant replies by using statistical tools including Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Barlett tests, each thus illuminating complex features of DT implementation difficulties and related advantages. These results not only advance scholarly knowledge of digital twin applications in building but also offer useful insights that help direct industry practitioners in maximizing their strategies and expenditures. In the end, the study emphasizes the need of tackling important issues to properly maximize the transforming power of digital twins in revolutionizing building methods. Understanding and addressing these issues will be crucial in determining the future scene of construction management and project execution as sectors keep embracing digital revolution.