Postmenopozal kadınlarda kuru kupa masajının; menopozal semptomlar, algılanan stres ve yorgunluğa etkileri
Dry cupping massage in postmenopausal women; effects on menopausal symptoms, perceived stress and fatique
- Tez No: 889654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Gevşeme Egzersizi, Kuru Kupa Masajı, Menopozal Semptomlar, Postmenopoz, Postür Egzersizi, Yorgunluk, Perceived Stress, Relaxation Exercise, Dry Cupping Massage, Menopausal Symptoms, Postmenopause, Posture Exercise, Fatique
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızın amacı geleneksel bir yöntem olan kuru kupa masajının ve gevşeme postür egzersizlerinin postmenopozal kadınlarda menopozal semptomlar, algılanan stres ve yorgunluk üzerine etkisini araştırmak ve bu iki tekniğin birbirine karşı üstünlüğünü kıyaslayabilmektir. 40-65 yaş arasındaki 12 aydır adet görmeyen ve aktif olarak hormon tedavisi kullanmayan 34 gönüllü postmenopozal kadın çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar randomize şekilde iki gruba ayrıldı ve uygulama başlamadan önce Olgu Rapor Formu, Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MRS), Algılanan Stres Ölçeği (PSS) ve FACIT Yorgunluk Ölçeği dolduruldu. Gevşeme ve Postür Egzersizleri (GPE) grubuna (n=17) gevşeme egzersizleri 30 dakika süreyle, haftada 2 gün toplamda 8 seans olmak üzere uygulandı. Diğer grup ise GPE+Kupa grubuna da (n=17) gevşeme seansları aynı şekilde uygulanıp ardından 20 dakikalık hareketli kuru kupa masajı seansı uygulandı. Uygulamaları biten tüm katılımcılara Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MRS), Algılanan Stres Ölçeği (PSS) ve FACIT Yorgunluk Ölçeği ile tekrar değerlendirme alındı. Yapılan istatiksel analizlerin ardından MRS, PSS ve FACIT sonuçlarında anlamlı düzeyde değişimler gözlendi. Gevşeme egzersizlerinin ve kupa masajının postmenopozal semptomlara, algılanan strese ve yorgunluğa olumlu etkileri değerlendirmeler sonucunda tespit edildi. Her iki grupta da MRS 'ye göre“menopoz semptomlarında”ve“somatik şikayetlerinde”anlamlı düzeyde azalmaya sebep olduğu, FACIT Yorgunluk Ölçeği 'ne göre“yorgunluk hislerinde”anlamlı düzeyde azalmaya sebep olduğu, PSS'ye göre“algıladıkları streste”ve“stres/rahatsızlık”hislerinde anlamlı düzeyde azalmaya sebep olduğu görülmektedir. GPE+Kupa grubu psikolojik şikayetlerinin, anlamlı düzeyde azaldığı (-1,18±1,77) görülmüştür (p=0,015), GPE+Kupa grubunun yetersiz özyeterliliklerinin, anlamlı düzeyde azaldığı (-2,47±2,96) görülmüştür (p=0,003). GPE gruplarında ise bu basamaklarda anlamlı azalmalar bulunmamaktadır. Değerlendirilen alt başlıklarda iki grubun birbirine karşı anlamlı düzeyde bir üstünlüğü bulunamamıştır. Her iki tedavi yöntemi de kadınların“ürogenital şikayetlerinde”anlamlı düzeyde azalmaya sebep olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study: to investigate the effect of dry cup massage which is a traditional method and relaxation posture exercises on menopausal symptoms, perceived stress and fatigue in postmenopausal women and to compare the superiority of these two techniques against each other. Our study included 34 volunteer postmenopausal women between the ages of 40 and 65 who had not had a menstrual period for 12 months and who were not actively using hormone therapy. The participants were randomly divided into two groups and completed the Case Report Form, the Menopause Symptoms Assessment Scale (MRS), the Perceived Stress Scale (PSS) and the FACIT Fatigue Scale before the start of the application. Relaxation exercises were applied to the Relaxation and Posture Exercises (GPE) group (n=17) for 30 minutes, for a total of 8 sessions 2 days a week. The other group (the GPE+Cup group (n=17) was applied relaxation sessions in the same way and followed by a 20-minute moving dry cup massage session. Case Report Form, Menopause Symptoms Assessment Scale (MRS), Perceived Stress Scale (PSS) and FACIT Fatigue Scale were re-evaluated to all participants who completed their applications. Following the statistical analysis, significant changes were observed in the MRS, PSS and FACIT results. The positive effects of relaxation exercises and cupping massage on postmenopausal symptoms, perceived stress and fatigue were determined as a result of the evaluations. At the end of application for both groups, according to MRS, it caused a significant decrease in“menopausal symptoms”and“somatic complaints”, according to the FACIT Fatigue Scale, it caused a significant decrease in“feelings of fatigue”, according to PSS, it caused a significant decrease in“perceived stress”and“stress relief”. It appears to cause a significant decrease in feelings of“discomfort”. It has been observed that psychological complaints were significantly reduced in the GPE+Cup group (-1.18±1.77) (p=0.015), inadequate self-efficacy of the GPE+Cup group was significantly reduced (-2.47±2.96) (p=0.003). In the GPE groups, there are no significant decreases in these steps. There is not any significant superiority that was found between the two groups over each other in the evaluated subheadings. Both treatment methods did not cause a significant decrease in women's“urogenital complaints”.