حاشية سيف الدين الأبهري على شرح العضد لمختصر ابن الحاجب للإمام سيف الدين أحمد الأبهري الشافعي
Seyfüddin el-Ebherî'nin Adudüddîn Îcî'nın Şerhu Muhtasaru İbnü'l-Hâcib'ı üzerine haşiyesi [48-97. Varaklar Arası]
  1. Tez No: 889681
  2. Yazar: VEISAL ORUJOVI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMOUD MASRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hüküm Esasları, Haram Meseleleri, Kur'an ve Sünnet Konuları, İcma Meseleleri, Emir ve Yasak Konuları, Principles of Judgment, Haram İssues, Quran and Sunnah İssues, İjma İssues, Command and Prohibition İssues
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 638
Özet
Tez konusu: Seyfeddin el-Ebherî'nin ibn Hâcib'in muhtasarının şerhu'l-Adud Haşiyesi, Müellefi İmam Seyfeddin Ahmed el-Ebharî el-Şâfiîdir (ö. 800). Tezim bu haşiyenin bir bölümünün tahkik ve incelenmesidir (48. levhadan 97. levhaya). Bu tezin gayesi: Bu haşiyenin önemini ve ehemmiyetini ortaya koymaktır. Zira bu haşiyeyi diğer haşiyelerden ayıran husus, onun şârihin lafızlarını düzeltmesi zapt etmesi ve kapalı kalan manalarını açıklamasıdır. Zira haşiye sahibi şârihin talebelirindendir. Yine şerhe yapılan itirazları ve bu itirazların cevaplarını zikretmesi bu haşiyenin önemli özelliklerinden birisidir. Yazılmasından sonra döneminin en önemli usul kaynaklarından birisi olması da onu diğer haşiyelerden ayırmıştır. Zira bir kendisinden önceki birçok kaynağı barındırmasıyla adeta bir usul fıkıh ansiklopedisi gibi olmuştur. Yukarıda zikredilen bu sebepler bizi bu kitabı tahkik etmeye sevk etmiştir. Özellikle de kitabın dünyadaki en iyi, en eski ve değerli nüshalarını Türkiye'de bulmamız ve âlimlerin özellikle de Şafiî âlimleri için özel bir yere sahip olması kitabın tahkik edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Umulur ki bu çalışmamız ile haşiye yeni haliyle tekrar gün yüzüne çıkar ve istifade edilir hale gelir.
Özet (Çeviri)
Thesis subject: Seyfeddin el-Ebheri's explanation on Ibn Hacib's summary, authored by Imam Seyfeddin Ahmed el-Ebhari el-Shafi (d. 800). My thesis is the investigation and analysis of a part of this footnote (from plate 48 to plate 97). The purpose of this thesis is to reveal the importance and significance of this footnote. What distinguishes this footnote from other footnotes is that it corrects and captures the words of the commentator and explains the meanings that remain hidden. Because the annotator is one of the students of the commentator. One of the important features of this footnote is that it mentions the objections to the explanation and the answers to these objections. The fact that it was one of the most important procedural sources of its period after it was written differentiated it from other footnotes. Because it contains many sources before it, it has become almost like an encyclopedia of methodological fiqh. These reasons mentioned above led us to investigate this book. In particular, the fact that we found the best, oldest and most valuable copies of the book in the world in Turkey and that it has a special place for scholars, especially Shafi'i scholars, played an important role in the investigation of the book. It is hoped that with this work, the footnote will come to light again in its new form and become usable.