Pospartum dönemdeki kadınların aile planlamasına yönelik tutum ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of attitudes and practices of postpartum women towards family planning
  1. Tez No: 890089
  2. Yazar: MERVE AĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, Aile Planlaması, Tutum, Postpartum Period, Family Planing, Attitude
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
POSTPARTUM DÖNEMDEKİ KADINLARIN AİLE PLANLAMASINA YÖNELİK TUTUM VE UYGULAMALARININ BELİRLENMESİ Amaç: Bu araştırma, postpartum dönemdeki kadınların aile planlaması tutumları ile aile planlaması uygulamalarının ve bu uygulamaları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi lohusa servisinde yatan postpartum dönemdeki 336 kadın oluşturdu. Tanıtıcı bilgi formu, araştırmacı tarafından yüz yüze olarak dolduruldu. Aile Planlaması Tutum Ölçeği ve Aile Planlaması Uygulama Formu, kadınların; en az aktif cinsel hayata başlamasıyla, minimum 6. Haftadan sonra verilerin toplanacağı söylendi ve veriler bu şekilde çevrimiçi olarak toplandı. Bulgular: Postpartum dönemdeki kadınların çoğunluğunun daha önce aile planlaması (AP) yöntemi eğitimi (%56)aldığı görüldü. Kadınların çoğunluğunun etkin olan yöntemlerden kondom yöntemini (%49,6), etkin olmayan yöntemlerden ise geri çekme yöntemini (%50,7) tercih ettiği görüldü. Kadınların AP yöntemi kullanmama sebeplerine bakıldığında ise; her gün ilaç kullanmak istememe (%28,4) ve kendini hazır hissetmeme (%24,1)olarak bulundu. Postpartum dönemdeki kadınların, genel anlamda Aile Planlaması Tutum Ölçeği puanlarının yüksek olduğu bulundu (141,81). Özellikle gebe okulundan ve ebelerden eğitim alan kadınların, Aile Planlaması Tutum Ölçeği puanları yüksek bulundu. Aile Planlaması Tutum Ölçeği puanı düşük olan kadınların Aile Planlaması yöntemlerini dinen günah olduğu için kullanmadığı belirlendi. Sonuç: Bu araştırma verilerinden elde edilen bulgular, doğrultusunda postpartum dönemdeki kadınların Aile Planlaması Tutum Ölçeği puanlarının yüksek olduğu, postpartum dönemde Aile Planlaması yöntemi olarak en sık kondom kullandıkları ve Aile Planlaması Tutum Ölçeği tutum puanları yükseldikçe etkin ve etkili olmayan AP yöntemi kullanma durumlarının arttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ATTITUDES AND PRACTICES OF POSTPARTUM WOMEN TOWARDS FAMILY PLANNING Object: This study was conducted to determine the family planning attitudes and family planning practices of women in the postpartum period and the factors affecting the sepractices. Material and Method: The study was conducted analytically and cross-sectionally. The sample of the study consisted of 336 women in the postpartum period hospitalized in the puerperium ward of Ümraniye Training and Research Hospital. The descriptive information form was completed face-to-face by the researcher. The Family Planning Attitude Scale and Family Planning Practice Form were collected online after the women started at least active sexual life and were told that the data would be collected at least after the 6th week and the data were collected online in this way. Findings: It was observed that the majority of women in the postpartum period had received family planning (FP) method training before (56%). The majority of women preferred condom method (49.6%) among effective methods and withdrawal method (50.7%) among ineffective methods. When the reasons for not using FP method were analyzed, it was found that women did not want to use medication every day (28.4%) and did not feel ready (24.1%). Women in the postpartum period were found to have high scores on the Family Planning Attitude Scale in general (141.81). Especially women who received education from the pregnancy school and midwives had high scores on the Family Planning Attitude Scale. It was determined that women with low scores on the Family Planning Attitude Scale did not use family planning methods because of religious sin. Conclusion: In line with the findings obtained from the data of this study, it was concluded that women in the postpartum period had high scores on the Family Planning Attitude Scale, that they most frequently used condoms as a family planning method in the postpartum period, and that the higher the attitude scores on the Family Planning Attitude Scale, the higher the use of effective and ineffective FP methods.