Plasenta previalı gebelerin sezaryen sectio sırasında kanama miktarı ile eritropoietin seviyesinin korelasyonu
Correlation between maternal serum erythropoietin level and blood loss during cesarean section in pregnant women with placenta previa
- Tez No: 891369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN DİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Eritropoietin, Plasenta Akreata Spektrumu, Plasenta Previa, Erythropoietin, Placenta Accreta Spectrum, Placenta Previa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Plasenta Previalı Gebelerin Sezaryen Sectio Sırasında Kanama Miktarı ile Eritropoietin Seviyesinin Korelasyonu Amaç: Plasenta previa ve plasenta akreata spektrum (PAS) tanılı hastaların cerrahileri sırasındaki kanama miktarlarını ve transfüzyon ihtiyaçlarını karşılaştırmayı ve preoperatif dönemde bazal bakacağımız eritropoietin (EPO) miktarı ile bu kanama parametrelerinin korelasyonu olup olmadığını görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2022-2024 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı obstetri servisine yatırılarak doğumu sezaryen ile gerçekleştirilen plasenta previa/plasenta akreata spektrum (PAS) tanılı gebeler ve kontrol grubu gebeler olmak üzere toplam 100 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm bireyler için ayrı ayrı hasta takip formları oluşturuldu ve demografik verileri kaydedildi. Preoperatif hastalardan kan alınarak EPO düzeyleri ölçüldü. Ayrıca peroperatif kanama miktarını göstermeye yönelik veriler, spanç sayısı, kompres sayısı ve aspiratördeki kan miktarı gibi, kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 katılımcının yaş ortalaması 31,9 ±5,3 olarak saptandı. Grupların ikili karşılaştırmasında kontrol grubu ile PAS grubu arasında, yaş ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda belirtilen parametreler ile EPO seviyeleri arasında anlamlı korelasyon saptanmamasını çalışmamızdaki olgu sayılarının nispeten az olmasına bağlıyoruz. Bu çalışmanın gelecekte yapılacak olan nice çalışmaya ilham olacağı düşüncesindeyiz. Bu sayede yapılacak randomize kontrollü çalışmalar ve geniş serili birden fazla merkezde yapılacak çalışmalarla EPO ve kanama parametreleri arasındaki ilişkinin daha net ortaya konabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Correlation Between Maternal Serum Erythropoietin Level and Blood Loss During Cesarean Section in Pregnant Women with Placenta Previa Purpose: We aimed to compare the amount of bleeding and transfusion needs of patients diagnosed with placenta previa and placenta accreata spectrum (PAS) during their surgery and to see whether there is a correlation between these bleeding parameters and the amount of erythropoietin (EPO) that we will check in the preoperative period. Material and Method: A total of 100 patients, including pregnant women diagnosed with placenta previa/PAS and the control group, who were admitted to Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics and delivered by cesarean section, between 2022 and 2024, were included. Separate patient follow-up forms were created for all individuals included in the study and demographic data were recorded. EPO levels were measured by taking blood from the patients preoperatively. In addition, data to show the amount of peroperative bleeding, such as the number of sponges, the number of compresses, and the amount of blood in the aspirator, were recorded. Results: The average age of the 100 participants included in the study was found to be 31,9 ± 5,3 years. In the pairwise comparison of the groups, a statistically significant difference was observed between the control group and the PAS group in terms of mean age (p0.05). Conclusion: We attribute the lack of significant correlation between the parameters specified in our study and EPO levels to the relatively small number of cases in our study. We believe that this study will inspire many studies to be conducted in the future. In this way, we think that the relationship between EPO and bleeding parameters can be revealed more clearly through randomized controlled studies and large series studies in more than one center.