Milletlerarası özel hukukta taşıyıcı annelik
Surrogacy in private international law
- Tez No: 892172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA AYGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşıyıcı Annelik, Soybağının Kurulması, Soybağına Uygulanacak Hukuk, Soybağının Kurulmasında Kamu Düzeni, Çocuğun Üstün Yararı, Yabancı Hukukta Kurulmuş Soybağının Tanınması, Surrogacy, Establishment of Paternity, Applicable Law, Public Policy, Best Interest of the Child, Conflict of Laws, Recognition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET Milletlerarası Özel Hukukta Taşıyıcı Annelik Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yeni üreme teknikleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de hukukî ve etik açıdan tartışmalara yol açan taşıyıcı anneliktir. Taşıyıcı anneliğe ilişkin yasal düzenlemeler, her bir ülke hukukunda farklılık arz etmektedir. Ülkelerden bazıları taşıyıcı anneliği tamamen yasaklamakta, bazıları belli şartlarla izin vermekte, bazıları ise bu konuda kısmen düzenleme getirmektedir. Türk hukukunda ise taşıyıcı annelik tamamen yasaklanmıştır. Ancak yasağa rağmen taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen kişiler, bu yöntemin yasal olduğu ülkelere giderek amaçlarına ulaşmaktadır. Bu durum ise taşıyıcı anneliğe yabancılık unsuru katmakta ve taşıyıcı anneliği milletlerarası özel hukukun ilgi alanına katmaktadır. Çalışmamızda sınır ötesi taşıyıcı annelik yöntemiyle doğan çocuğun soybağının kurulması hem kanunlar ihtilâfı hukuku hem de milletlerarası usûl hukuku bakımından incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızda taşıyıcı annelik yöntemiyle doğan çocuğun soybağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Surrogacy in Private International Law With the advancement of science and technology, new reproductive techniques have emerged. One of these is surrogate motherhood, which causes legal and ethical debates. Legal regulations regarding surrogacy differ in each country. Some countries completely prohibit surrogacy, some allow it under certain conditions, while others partially regulate it. In Turkish law, surrogacy is completely prohibited. However, despite the ban, people who want to have a child through surrogacy go to countries where this method is legal and achieve their goals. This situation adds an element of foreignness to surrogacy and makes it a subject of private international law. In our study, the establishment of paternity of the child born through cross-border surrogacy is analyzed in terms of both conflict of laws and international procedural law. In addition, the paternity of the child born through surrogacy is also evaluated within the framework of the decisions of the European Court of Human Rights.