Sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin toplumsallaşması üzerindeki rolü
The role of social sciences course in students' socialization
  1. Tez No: 892279
  2. Yazar: RABİA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ESENDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Etkileşim, Eğitim, Toplumsallaşma, Toplum, Birey, Social studies, Interaction, Education, Socialization, Society, Individual
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Toplumsallaşma tanımı itibari ile bireyin doğumundan ölümüne kadar olan süreçte belirli kritik dönemler ile beraber öğrenmiş olduğu toplumsal norm ve değerleri içselleştirme sürecine verilen genel addır. Toplumsallaşmanın amaçları her toplumun kendi yapısına göre farklılık göstermekle birlikte bireylerin toplumsallaşmasının gerçekleşmesi için belirli araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araçların başında ilk olarak aile gelmektedir. Çünkü bir birey toplumsallaşmaya, toplumun bir parçası olmaya aile ortamında başlamaktadır. Bireyin temel eğitimini ailede aldığı bilinmektedir. Ardından okul çağına gelen bireyin toplumsallaşma aşamasında yeni bir dönüm noktası oluşmaktadır. Okulda öğretmenleri ve akran gruplarıyla beraber girmiş olduğu etkileşim sayesinde çocuklar farklı bakış açıları kazanarak toplumsallaşmaya devam etmektedirler. İşte tam da bu noktada eğitimin toplumsallaşma üzerinde önemli bir etkisi olduğu söylenebilmektedir. Sosyal bilgiler dersi ise toplumsallaşmanın önemli bir aracı olan okulda çocuklara öğretim programı vasıtasıyla öğretilmektedir. Sosyal bilgiler, bilindiği üzere İlk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmıştır. Toplumsallaşmayı sağlamak ve topluma katılımı yüksek homojen bir topluma sahip bilinçli vatandaşlar yetiştirme amacıyla 1892 yılında toplanan ulusal eğitim konseyinde sosyal bilgiler dersi olarak okutulmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise Cumhuriyet tarihinden itibaren çeşitli isimler ile eğitim öğretimin gerçekleştirildiği kademelerden biri olan orta okul kademesinde verilmektedir. MEB 2018 Öğretim Programı'na göre bu dersin amaçları arasında öğrencinin araştırma, öz denetim, empati, eleştirel düşünme, hoşgörü, sosyal katılım, gözlem, yenilikçi düşünme ve bunun gibi daha birçok beceriyi edinmesi gibi amaçlar yer almaktadır. Pragmatist ve yeniden yapılandırmacı yaklaşım ile öğretilmekte olan sosyal bilgiler dersi beceriler ve değerler eğitimi olarak adlandırılan adalet, özgürlük, eşitlik, bilimsellik, çalışkanlık gibi kavramlar ile de öğrencinin doğrudan toplumsallaşmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma da ise yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden yardım alınarak öğrencilerin perspektifinden sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin toplumsallaşması üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin bu derste öğrendikleri deneyimlerinden yola çıkarak toplumsallaşma aşamasında bu ders özelinde öğrencilerin sosyal yaşantısında ne derece etkisinin olduğu araştırılarak sosyolojik olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
By definition, socialization is the general name given to internalizing the social norms and values that an individual has learned, along with specific critical periods, from birth to death. Although the purposes of socialization vary according to the structure of each society, particular tools are needed for the socialization of individuals. Family comes first among these tools. Because an individual begins to socialize and become a part of society in the family environment, it is known that the individual receives his primary education in the family. Then, a new turning point occurs in the socialization phase of the individual who reaches school age. Children continue to socialize by gaining different perspectives thanks to their interaction with their teachers and peer groups at school. At this point, it can be said that education significantly impacts socialization. Social studies courses, a vital socialization tool, are taught to children through the school curriculum. As it is known, social studies first appeared in the United States. It started to be taught as a social studies course at the National Education Council convened in 1892 to ensure socialization and raise conscious citizens with a homogeneous society with high participation in society. In Turkey, it has been given under various names since the date of the Republic at the secondary school level, which is one of the levels where education is carried out. According to the Ministry of Education (MEB) 2018 Curriculum, the aims of this course include the student's acquisition of research, self-control, empathy, critical thinking, tolerance, social participation, observation, innovative thinking, and many other skills. Social studies courses, which are taught with a pragmatist and reconstructive approach, aim to socialize the student directly with concepts such as justice, freedom, equality, scientificness, and diligence, called skills and values education. This study aimed to reveal the effects of social studies courses on students' socialization from the student's perspective, with the help of a semi-structured interview technique. Based on the student's experiences learned in this course, the study was analyzed sociologically by investigating the extent to which this course impacted the social life of the students, particularly during the socialization phase.