Çoklu travmada adenozin A3 ve NOS3 reseptör ekspresyonunun incelenmesi
Analysing of adenosine A3 and NOS3 receptor expression in multiple trauma
- Tez No: 892426
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: A3 Adenozin Reseptör, Çoklu Travma, NOS3, Travmatik Hemorajik Şok
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Travma ve genetik konusunun literatürde yeterince işlenmediği düşünülmektedir. Çoklu travmanın özellikle kanama ile seyreden hasta grubunda mortalite halen yüksek seyretmektedir. Çalışmada kanama ile seyreden çoklu travma hastalarındaki ADORA3 ve NOS3 gen ekspresyonlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Acil Tıp ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik ana bilim dallarının iş birliği ile Erciyes Üniversitesinde yürütülmüştür. Prospektif, randomize ve kontrollü yapılan çalışmada çoklu travma hastaları ile sağlıklı kontroller incelenmiştir. Travma hastaları detaylı algoritmik bir metot ile seçilmiştir. Ekspresyonlar ve serum seviyeleri (ADORA3 ve NOS3), kantitatif real-time PCR (Q-PCR) ve ELISA yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu travma, yaşayan vakalar, mortal seyreden olgular ve travmanın bazı dönemleri olmak üzere uygun istatistiki yöntemler kullanılarak bazı analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışma grubu için belirlenen 32 vaka o dönem acil servise başvuran 175.014 başvurudan seçilmiş ve belirlenenlerden 7'si vefat etmiştir. Hayatta kalan 25 hasta ve sağlıklı 23 kontrol olgusu olduğu görülmüştür. Travma hastalarının (çoklu travmanın özelliklerini taşıyan) her birisinde birden fazla sistem yaralanması olduğu tespit edilmiştir. Yine her bir çoklu travma hastasına acil serviste kristaloid sıvı verildikten sonra, transfüzyona başlandığı görülmüştür. Sağlıklı kontrollere kıyasla çoklu travmada gen ifadeleri değişmezken, serum ADORA3 ve NOS3 seviyelerinde artış olduğu saptanmıştır. Yaşayan çoklu travmalarda ADORA3'ün hem ekspresyonu hem de serum seviyesi farklı bulunmuştur (p=0.026 ve p=0.018). Başvuru anındaki çoklu travma hastalarında NOS3 mRNA ekspresyonu ile serum NOS3 seviyesi arasında negatif korelasyon olduğu görülmüştür (p=0.011). Sonuç: Çoklu travma hastalarının sağlıklı kontrollerle birlikte değerlendirildiği detaylı ilk epigenetik araştırma olduğu düşünülmektedir. Kontrol grubu, yaşayan ve ölenlerle karşılaştırıldığında, çoklu travmada farklı ekspresyon ve serum seviyelerinin ortaya çıktığı görülmektedir. Çoklu travmanın seyrinde ilgili gen ifadelerinde dinamizmin varlığından söz edilebilir. Üstelik gen ifadeleri hayatta kalma ya da ölümde benzer davranış sergilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is thought that the topic of trauma and genetics has not been sufficiently explored in the literature. Mortality remains high, especially among patients with multiple trauma accompanied by hemorrhage. This study aims to investigate the expression of ADORA3 and NOS3 genes in patients with multiple trauma accompanied by hemorrhage. Materials and Methods: The study was conducted at Erciyes University in collaboration with the Departments of Emergency Medicine and Medical Biology and Genetics. In this prospective, randomized, and controlled study, patients with multiple trauma and healthy controls were examined. Trauma patients were selected using a detailed algorithmic method. The expressions and serum levels of ADORA3 and NOS3 were analyzed using quantitative real-time PCR (Q-PCR) and ELISA methods. Various analyses were conducted using appropriate statistical methods, considering multiple trauma, surviving cases, fatal cases, and different phases of trauma. Results: A total of 32 cases were selected from 175,014 admissions to the emergency department during the study period, with 7 of the selected cases having died. It was found that there were 25 surviving patients and 23 healthy controls. Each trauma patient (characterized by features of multiple trauma) had injuries involving more than one system. It was also observed that after the administration of crystalloid fluid in the emergency department, transfusion was initiated in each patient with multiple trauma. While gene expressions did not change in multiple trauma compared to healthy controls, an increase in serum ADORA3 and NOS3 levels was detected. In surviving cases of multiple trauma, both the expression and serum levels of ADORA3 were found to be significantly different (p=0.026 and p=0.018). A negative correlation was observed between NOS3 mRNA expression and serum NOS3 levels in multiple trauma patients at the time of admission (p=0.011). Conclusion: This is believed to be the first detailed epigenetic study in which patients with multiple trauma are evaluated alongside healthy controls. When comparing the control group with the surviving and deceased cases, different expression and serum levels were observed in multiple trauma. It can be suggested that there is a dynamic nature in the gene expressions related to the course of multiple trauma. Moreover, gene expressions do not exhibit similar behavior in survival or death. Keyword: A3 Adenosine Receptor, Multiple Trauma, NOS3, Traumatic Haemorrhagic Shock