Women's images and fashion as represented in the early republican Turkish press: 1923-1940
Erken Cumhurı̇yet dönemı̇ Türk basınında temsı̇l edı̇len kadın ı̇majları ve moda: 1923-1940
- Tez No: 893422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRTEN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Kadını, Moda, Paris Modası, 1923-1940, Basın, Turkish Women, Fashion, Parisian Fashion, 1923-1940, Turkish Press
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu tez, 1923-1940 yılları arasında Türk kadınının Batı merkezli modern yaşama uyumunda giyim ve moda formlarının geçirdiği değişimleri dönemin yazılı basınını oluşturan dergi ve gazeteler ile o dönem çekilen fotoğraflar üzerinden inceleyerek o dönem Türk kadının giyim tarzının kamusal alanda var olabilmek için erkeksi görünümde olduğunu iddia eden yaklaşımları sorgulamaktadır. Türk modernleşmesinin görsel imajını oluşturan modaların inşası, Batı merkezli modernlik algısına uygun olarak o dönemi domine eden Paris modası ekseninde şekillenmiş ve kamusal alanda giyim tarzlarıyla Batılı kadınlar ve rol model olarak görülen elit Türk kadınları yanında, Türk basını da bu modanın aktarılmasında önemli bir aracı olmuştur. Dönemin dünya modası ile Türk kadın modası üzerine paralel bir okuma yapıldığında, Türk kadın modasının dönemin dünya modasıyla aynı olduğu ve dünya modasındaki değişimlere paralel olarak ilerlediği görülmektedir. Dolayısıyla Türkiye'de dönemin kadın kıyafetlerinin tasarımındaki feminen ve maskülen silüetler de dünya modası ile paraleldir ve bu anlamda kadınların kamusal alanda var olabilmek için dişiliklerini feda edip erkeksi bir tarz benimsedikleri iddiasının da dönemin basın ve fotoğraflarında yer alan imajlara bakıldığında gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye tarihinde önemli kurumsal ve toplumsal değişimlerin yaşandığı 1923-1940 yılları arasında kadın modasının dünya modasına paralel olarak geliştiği dönemin yazılı Türkçe basınından gazete ve dergiler ile arşivlerden edinilen fotoğraflar kullanılarak ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the changes in clothing and fashion forms of Turkish women parallel to world fashion to adopt a Western outlook in the early republican period as represented in the Turkish press through the magazines and newspapers published between 1923 and 1940. The thesis also challenges the claims that Turkish women of that period wore masculine clothing to participate in the public sphere. The construction of fashions that constitute the visual image of Turkish modernization was shaped by the Western-centered perception of modernity on the axis of Parisian fashion, which dominated that period. Both the Turkish press and Western and Turkish elite women who were seen as role models in the public sphere were important intermediaries in adopting the latest women's fashion in the period covered in this thesis. A parallel reading of the world fashion of the 1920s and 1930s and Turkish women's fashion in that period reveals that Turkish women's fashion progressed in parallel with the world fashion through the intermediary of the Turkish Press. Therefore, the feminine and masculine silhouettes in the design of women's clothing of the period in Turkey are also in parallel with the world fashion. In this sense, the claim that women sacrificed their femininity and adopted a masculine style to exist in the public sphere does not reflect the truth when we look at the images in the press and photographs of the period. In this study, the development of women's fashion in parallel with world fashion between 1923 and 1940, a period of significant institutional and social changes in the history of Turkey, is analyzed through the Turkish print media of the period, newspapers, magazines, and archives.