Türkiye'deki Suriyeli göçmen kadınlarda psikolojik travmanın psikososyal uyum üzerindeki etkisi
The effect of psychological trauma on the psychosocial cohesion of Syrian immigrant women in Türkiye
  1. Tez No: 896728
  2. Yazar: JOUD BAKI ZADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göç travması, ruh sağlığı, geçici koruma, sosyal uyum, Migration, Migration trauma, Mental health, Temporary Protection, Social cohesion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Göçler uzun bir dönem boyunca genellikle kadın ve çocukların göç eden erkeğin ailesinin bir bileşeni olarak ikinci planda tutulduğu erkek egemen bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Dolayısıyla da kadınların göç öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yaşadığı, karşılaştığı travmalar ve sosyal uyum sorunları ihmal edilmiştir. Özellikle zorunlu göçlerin asıl mağduru olan kadınların karşılaştığı sorunların geniş bir perspektiftle ele alınması gerekmektedir. Bu tez araştırmasında erkek egemen yaklaşımların ötesine geçerek kadınların göç nedeniyle yaşadıkları sorunların anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemini benimsemiş olup fenomenolojik desen tercih edilmiştir. Çalışmaya, geçici koruma statüsünde olan 22 ile 60 yaşları arasındaki 25 Suriyeli kadın katılmıştır. Araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanarak nitel yöntemlere uygun olarak betimsel analiz ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Analizlerde 13 tema belirlenmiş olup Suriyeli göçmen kadınların göç öncesinde, göç sırasında ve göç sonrasında önemli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Kadınların göç öncesinde göç sonrasında kaygı, şiddet, cinsel baskı gibi sorunlar yaşadıkları görülürken gç. sonrasında da ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan farklı zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Kadınların Türkiye'de yaşamaya devam etme eğiliminde oldukları ancak sosyal uyumlarını zorlaştıran toplumsal cinsiyetçi engeller başta olmak üzere çeşitli engellerle karşılaştıkları görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre travmatik bir göç deneyimi yaşamış olan göçmen kadınların sosyo-ekonomik açıdan desteklenmesinin gerektiği görülmektedir. Ayrıca kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm üretecek ve onların içine geldikleri topluma uyum sağlamalarını sağlayacak politikalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Migrations have long been addressed from a male-dominated perspective, where women and children are generally considered to be a secondary component of the migrant man's family. Therefore, what women experience before, during, and after migration, the traumas they encounter, and social cohesion problems have been neglected. In particular, the difficulties faced by women, who are the main victims of forced migration, need to be addressed from a broad perspective. This thesis aims to go beyond male-dominated approaches and contribute to understanding the problems women experience due to migration. The research adopted a qualitative research method and preferred a phenomenological design. 25 Syrian women with temporary protection status, aged between 22 and 60, participated in the study. The data in the study were collected using a semi-structured interview technique and analyzed using descriptive and content analysis following qualitative methods. 13 themes were determined in the analyses, and it was determined that Syrian migrant women experienced significant problems before, during, and after migration. While it has been observed that women experienced issues such as anxiety, violence, and sexual oppression before and after migration, it has also been observed that they experienced different economic, social, and cultural difficulties after migration. It has been observed that women tend to continue living in Turkey, but they encounter various obstacles, especially gender-based obstacles, which make their social cohesion difficult. According to the research results, it is seen that immigrant women who have had a traumatic migration experience need to be supported socio-economically. It is also seen that there is a need for policies that will produce solutions to the problems women experience and enable them to contribute to the society they have come into.