Öğreti ve yargıtay kararları ışığında mehir sözleşmesinin hukuki niteliği
The legal nature of the dowry contract in the light of the doctrine and supreme court decisions
- Tez No: 896958
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALTUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mehir, Yargıtay, Hukuk, Mehir, Supreme Court, Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, İslam hukuku kökenli bir kavram olan mehir sözleşmesinin Türk Medeni Hukuku çerçevesinde hukuki niteliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Mehir, evlilik akdi sırasında kocanın karısına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği belirli bir miktar para veya mal olup, Kur'an tarafından zorunlu kılınmıştır ve kadınlara ekonomik güvence sağlamak ve boşanmayı zorlaştırmak amacıyla uygulanmaktadır. Ancak, Türk Medeni Kanunu'nda mehir ile ilgili açık hükümlerin yer almaması, mehir sözleşmelerine ilişkin uyuşmazlıklarda farklı yargı yorumlarına ve kararlara yol açmaktadır. Bu çalışma, mehir sözleşmelerinin hukuki durumunu anlamak için doktrinsel görüşler ve Yargıtay kararlarını incelemektedir. Araştırma, mehir sözleşmelerinin aile hukuku mu yoksa borçlar hukuku kapsamında bir yükümlülük mü olduğu konusuna odaklanmaktadır. Bu perspektifleri keşfederek, çalışmanın amacı, mehir sözleşmelerinin hukuki statüsünü netleştirmek ve ilgili uyuşmazlıkların tutarlı bir şekilde çözülmesine yönelik öneriler sunmaktır. Bu analiz, sadece hukuk uygulayıcıları için değil, aynı zamanda mehir sözleşmelerinin modern hukuk sistemleri çerçevesinde kadın haklarını koruma ve ekonomik güvence sağlama amacına hizmet etmesini sağlamak için de kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the legal nature of the mehir agreement, an Islamic legal concept, within the framework of Turkish Civil Law. Mehir, a predetermined amount of money or property given or promised by the husband to the wife during the marriage contract, is mandated by the Quran and serves to provide economic security for women and act as a deterrent against easy divorce. Despite its significance, the Turkish Civil Code does not include explicit provisions regarding mehir, leading to varied judicial interpretations and decisions in disputes involving mehir agreements. This study examines the doctrinal views and decisions of the Turkish Court of Cassation (Yargıtay) to understand the legal standing of mehir agreements. The research delves into whether mehir agreements should be treated as family law contracts or obligations under debt law. By exploring these perspectives, the study aims to clarify the legal status of mehir agreements and propose solutions for the consistent resolution of related disputes. This analysis is critical not only for legal practitioners but also for ensuring that mehir agreements serve their intended purpose of protecting women's rights and providing economic security within the framework of modern legal systems.