Martin Bernal: Yunan mucizesi'nin Mısır ve Sami kökenleri
Martin Bernal: The egyptian and semitic origins of the Greek miracle
  1. Tez No: 898179
  2. Yazar: MUHAMMED YILMAZ İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Martin Bernal, Antik uygarlıklar, Ariler ve Samiler, Antik Yunan ve Mısır, Martin Bernal, Ancient Civilizations, Aryans and Semites, Ancient Greece and Egypt
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Martin Bernal'ın;“Kara Atena: Klasik Medeniyet'in Afro-Asyatik Kökleri”adlı üç ciltlik çalışmasının ilk cildi olan“Antik Yunanistan Uydurmacası, 1785- 1985”adlı bölümüne odaklanılmıştır. Bu bakımdan, Martin Bernal'ın tezinden hareketle, Batı medeniyetinin kendi kökeni olması bakımından, Yunan kültürünü ideolojik kaygılarla imgeleştirme süreci konu edinilmiştir. İdeolojik kaygılar, Ariler ve Samiler gibi iki zıt kutbu doğurmuş böylece felsefe tarihine yönelik değerlendirme ve anlama biçimimiz taraflılaştırılmıştır. 19. yüzyıl itibariyle yükselen ırkçılık, Batı kültürü açısından filoloji biliminin değerlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece Antik Yunan'ı, Kıta şovenizmiyle beraber yükselen bir değer olarak inceleme olanağı doğmuştur. Martin Bernal göre 19. yüzyıla kadar kendisinden şüphe edilmeyen Eskiçağ Modeli, yerini Ari-Aryan Modeli'ne bırakmıştır. Eskiçağ Modeli çerçevesinde anlaşılması gerekilen şey, Antik Yunan kültürünün kendi kökenleri söz konusu olduğunda, bizlere miras bıraktığı kültürel içeriktir. Buna karşılık Ari-Aryan Modeli; 19. yüzyılda, Fransız Devrimi karşısında konumlanan Prusya Hükümeti içinde kurulan filoloji disiplini içerisinde filizlenmiştir ve bu çerçevede Afrika ve Asya bir tarafta Antik Yunan dolayısıyla Avrupa bir taraftadır. Tezimiz bu esasları ortaya koyma niyetindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Martin Bernal's; we focus on the title“The Fabrication of Ancient Greece, 1785-1985,”the first volume of his three-volume work titled“Black Athena: The Afro-Asiatic Roots of Classical Civilization.”In this regard, based on Martin Bernal's thesis, we discussed the process of imagining Greek culture with ideological concerns, as it is the origin of Western civilization. Ideological concerns have given birth to two opposite poles such as Aryans and Semites, thus our way of evaluating and understanding the history of philosophy has been partialized. Rising racism as of the 19th century appears as one of the values of the science of philology in terms of Western culture. Thus, it became possible to examine Ancient Greece as a value that rose with Continental chauvinism. According to Martin Bernal, the Ancient Model, which was not doubted until the 19th century, was replaced by the Aryan Model. What needs to be understood within the framework of the Ancient Model is the cultural content that Ancient Greek culture has bequeathed to us when it comes to its own origins. On the other hand, the Aryan Model; It sprouted within the philology discipline established in the 19th century within the Prussian Government, which was positioned against the French Revolution, and within this framework, Africa and Asia were on one side, and Ancient Greece and therefore Europe were on the other. Our thesis aims to reveal these principles.