Yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanlarda Myrtus communis L. ekstraktının karaciğer üzerine etkilerinin morfolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirilmesi
Morphological and biochemical evaluation of the effects of Myrtus communis L. extract on liver in high fat diet fed rats
- Tez No: 898635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AKAKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Biochemistry, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Yağlı Diyet, Karaciğer, Myrtus communis L, Oksidatif Stres, İnflamasyon, High Fat Diet, Liver, Myrtus communis L, Oxidative Stress, Inflammation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Myrtus communis L. (MC) ekstraktının anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri son zamanlarda yapılan araştırmalar ile ortaya konmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız MC ekstraktının yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenen sıçanların karaciğer dokusu üzerindeki etkilerini ortaya koyabilmektir. Gereç ve Yöntem: 3 deney grubuna ayrılan erkek Wistar Albino sıçanlardan YYD (n = 6) ve YYD+Myrtus gruplarında (n = 6) bulunan hayvanlara %45 oranında yüksek yağlı sıçan yemi 4 ay boyunca verildi. YYD+Myrtus grubundaki hayvanlara 3. aydan itibaren 1 ay süre ile MC ekstraktı (100 mg/kg) orogastrik gavaj ile uygulandı. Kontrol grubuna (n = 6) ait hayvanlar standart yem ile beslendi. Deney sonunda dekapitasyon ile sakrifiye edilen sıçanlardan kan ve karaciğer örnekleri elde edildi. Kan serumunda leptin ve lipit profili düzeyleri incelendi. Karaciğer dokusunda oksidan [8-hydroxy-2' –deoxyguanosine(8-OHdG)]/antioksidan[Glutatyon(GSH)] ve inflamatuar [Myeloperoksidaz(MPO)] aktiviteler biyokimyasal yöntemlerle incelendi. Ayrıca, karaciğer hasarı varlığını ışık mikroskobik olarak değerlendirebilmek amacıyla karaciğer doku kesitlerinde Hematoksilen&Eozin (H&E), Sirius Red, Periyodik Asit Schiff (PAS) ve Toluidin Mavisi boyamalarına ek olarak Nükleer Faktör-kappa B (NF-κB), Glial Fibriler Asidik Protein (GFAP) ve düz kas α-aktin [alpha-Smooth Muscle Actin (α-SMA)] immünohistokimyası uygulandı. Bulgular: YYD grubunda vücut ağırlığı, serumda total kolesterol (TK), Çok Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (VLDL), Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL), Trigliserid (TG) ve leptin seviyeleri, karaciğer dokusunda 8-OHdG ve MPO düzeyleri kontrol ile karşılaştırıldığında artmış, MC ekstraktı uygulaması ile azalmış olarak izlendi. YYD grubunda gözlenen serum HDL ve doku GSH seviyelerindeki azalmanın MC ekstraktı uygulaması ile gerilediği gözlendi. Ayrıca kontrol grubuna kıyasla YYD grubunda histolojik olarak non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) aktivite skoru (NAS) ve GFAP, α-SMA ve NF-κB immünreaktivite artışının Myrtus communis uygulaması ile gerilediği, YYD grubunda azalmış olarak saptanan hepatosit glikojen içeriğinin ise YYD+Myrtus grubunda kontrole yakın yoğunlukta olduğu gözlendi. Sonuçlar: Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, Myrtus communis bitkisinin, antioksidan ve anti-inflamatuar mekanizmalar üzerinden NAYKH tedavisi için potansiyel bir ajan olabileceği düşünülmektedir. Bu etkiler daha ileri deneysel ve klinik çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The anti-inflammatory and antioxidant properties of Myrtus communis L. (MC) extract have been demonstrated recently. Our aim in this study is to reveal the effects of MC extract on the liver tissue of rats fed a high-fat diet (HFD). Materials and Methods: From male Wistar Albino rats divided into 3 experimental groups, animals in HFD (n = 6) and HFD + MC groups (n = 6) were given 45% high fat rat feed for 4 months. The animals in the HFD + MC group were administered MC extract (100 mg/kg) by orogastric gavage for 1 month from the 3rd month. Animals belonging to the control group (n = 6) were fed with standard feed. At the end of the experiment, blood and liver samples were obtained from the rats sacrificed by decapitation. The leptin and lipid profile levels in the blood serum were examined. Oxidant [8-hydroxy-2' –deoxyguanosine(8-OHdG)]/ antioxidant [Glutathione (GSH)] and inflammatory [Myeloperoxidase (MPO)] activities in liver tissue were examined by biochemical methods. Histologically, Nuclear Factor-kappa B (NF-κB), Glial fibrillary Acidic Protein (GFAP) and Alpha-Smooth Muscle Actin (α-SMA) immunohistochemistry were performed in addition to Hematoxylin and Eosin (H&E), Sirius Red, Periodic acid–Schiff (PAS) and Toluidine Blue staining on liver tissue sections in order to evaluate the presence of liver damage by light microscopy. Results: In the HFD group, body weight, total cholesterol, very low density lipoproteins (VLDL), low density lipoproteins (LDL), triglyceride (TG) and leptin levels in the blood, and 8-OHdG and MPO levels in liver tissue were increased compared to the control group, and decreased with the application of Myrtus communis extract. It was observed that the decrease in serum HDL and tissue GSH levels observed in the HFD group regressed with the application of Myrtus communis extract. In addition, it was also observed that the increased non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) activity score (NAC) and GFAP, α-SMA and NFκB immunoreactivity compared to controls were regressed and that the decreased glycogen content of hepatocytes in the HFD group was close to controls with the application of Myrtus communis. Conclusions: In line with the data we obtained from our study, it is suggested that Myrtus communis plant may be a potential agent for NAFLD treatment through its antioxidant and anti-inflammatory mechanisms. These effects should be supported by further experimental and clinical studies.