Örgütsel adaletin hemşirelerde ayrımcılık algısı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of organizational justice on nurses' perception of discrimination and turnover intention
- Tez No: 899131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET BAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Hemşire, Hemşirelerde ayrımcılık, Ayrımcılık algısı, İşten ayrılma niyeti, Örgütsel adalet, Discrimination, Nurse, Discrimination in nurses, Perception of discrimination, Turnover intention, Organizational justice
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgütsel adaletin hemşirelerde ayrımcılık algısı ve işten ayrılma niyetine etkisinin incelenmesidir. Bu tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini Ankara ilinde hizmet veren iki ayrı özel hastanede görev yapan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmada evren seçimine gidilmeyerek tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Bu araştırma, katılmaya gönüllü olan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 160 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler hemşirelerin sosyodemografik özelliklerini içeren tanıtıcı bilgi formu, örgütsel adalet ölçeği, Hemşirelerde ayrımcılık algısı ölçeği (HAAÖ) ve İşten ayrılma niyeti ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçümle elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı kullanılmış ve ortalama ± standart sapma (X±SS) olarak ifade edilmiştir. İki bağımsız grubun karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grupların karşılaştırılmasında anovo testi ve Ppost hoc: tukey analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin örgütsel adalet ölçeği toplam puan ortalamaları 2,99 ± 0,93 (Min=1; Maks=5) olarak orta düzeyde saptanmıştır. Hemşirelerde ayrımcılık algısı ölçeği toplam puan ortalamaları 98,73 ± 27,99 (Min=32; Maks=146) olarak orta düzeyde saptanmıştır. Hemşirelerin işten ayrılma niyeti ölçeği toplam puan ortalaması 2,78 ± 1,05 (Min=1; Maks=5) olarak orta düzeyde saptanmıştır. Yapılan korelasyon analizi neticesinde işten ayrılma niyeti ölçeği toplam puanı ile örgütsel adalet ölçeği toplam puanı arasında r=-0,395 negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. İşten ayrılma niyeti ölçeği toplam puanı ile dağıtım adaleti alt boyut puanı arasında r=-0,351 negatif yönde zayıf düzeyde, işten ayrılma niyeti ölçeği toplam puanı ile prosedürel adalet alt boyut puanı arasında r=-0,361 negatif yönde zayıf düzeyde olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hemşirelerin örgütsel adalet algı düzeyleri arttıkça işten ayrılma niyetleri azalmaktadır. Aynı şekilde hemşirelerin, dağıtımsal adalet, prosedürel adalet ve etkileşimsel adalet alt boyutları düzeyi arttıkça ters orantılı bir şekilde işten ayrılma niyetlerinin azaldığına dair ilişkisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of organizational justice on nurses' perception of discrimination and turnover intention. The population of this descriptive study consisted of nurses working in two different private hospitals in Ankara. It was aimed to reach the entire population by not selecting the population. This study was conducted with 160 nurses who volunteered to participate and met the inclusion criteria. The data were collected using a descriptive information form including sociodemographic characteristics of the nurses, organizational justice scale, nurses' perception of discrimination scale (NPS) and turnover intention scale. The data obtained by measurement were expressed as mean ± standard deviation (X±SS) using SPSS 22.0 statistical program. The t-test was used to compare two independent groups, the anovo test was used to compare more than two independent groups and post hoc: tukey analysis was used. The mean total score of the organizational justice scale of the nurses was found to be 2,99 ± 0,93 (Min=1; Max=5) at a moderate level. The mean total score of the discrimination perception scale was found to be 98,73 ± 27,99 (Min=32; Max=146) at a moderate level. The mean total score of the intention to quit scale was found to be 2,78 ± 1,05 (Min=1; Max=5) at a moderate level. As a result of the correlation analysis, a weakly significant relationship was found between the total score of the turnover intention scale and the total score of the organizational justice scale r=-0,395 in the negative direction. It was found that there was a weak negative correlation between the total score of the intention to quit scale and the distributive justice sub-dimension score r=-0,351, and a weak negative correlation between the total score of the intention to quit scale and the procedural justice sub-dimension score r=-0,361. As a result, as the organizational justice perception levels of nurses increase, their turnover intentions decrease. Likewise, it was found that nurses' turnover intentions decreased in an inversely proportional manner as the level of distributive justice, procedural justice and interactional justice sub-dimensions increased.