Gökhan ekmeklik buğday çeşidinde ekim zamanı ve azot miktarının dane verimine etkisinin saptanması
Determination of the effect of sowing time and nitrogen amount on grain yield in Gökhan bread wheat variety
  1. Tez No: 900634
  2. Yazar: KAWTHAR MAHMOD ALABDO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN BARUTÇULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, ekim zamanı, azot dozu, dane verimi, Bread wheat, planting time, nitrogen dose, grain yield
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında Gökhan ekmeklik buğday çeşidinde, 4 farklı ekim zamanı (20 Kasım, 12 Aralık, 3 ve 23 Ocak) ve 5 farklı azot dozunun (0, 5, 10, 15, 20 kg N da-1) dane verimine etkisini saptamak amacıyla 2022/2023 yetiştirme mevsiminde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tarla denemesi, ekim zamanı ana, azot ise alt parsel olacak şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Ekim zamanı ve azot dozlarının, başak sapı uzunluğu, başak uzunluğu, metrekarede bitki ve başak sayısı, dane verimi, dane ağırlığı, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı, danede protein oranı ve danede nişasta oranı değerlerine etkileri önemli bulunmuştur. Buna göre dane verimi ile bitki boyu, başak sapı uzunluğu, başak uzunluğu, metrekarede dane sayısı, dane protein ve nişasta oranı arasında negatif yönlü, dane verimi ile dane ağırlığı, biyolojik verim, hasat indeksi ve hektolitre ağırlı arasında ise pozitif yönlü önemli ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, Çukurova koşullarında Gökhan ekmeklik buğday çeşidinde en yüksek dane verimine 23 Ocak tarhinde yapılan ekimde saptanmıştır. Bu durum kasımın ikinci yarısında başlayan normal ekim zamanının Ocak ayının son haftasına kadar uzatılabileceğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the Research and Application area of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Çukurova University, during the 2022/2023 growing season. The objective was to evaluate the effects of four sowing dates (November 20, December 12, January 3, and January 23) and five nitrogen application rates (0, 5, 10, 15, and 20 kg N da⁻¹) on the grain yield of the Gökhan bread wheat variety, using a split-plot design with three replications. Sowing date served as the main plot factor, while nitrogen dosage was assigned to the sub-plots. The results indicated that both sowing dates and nitrogen doses significantly influenced spike stem length, spike length, plant and spike density per square meter, grain yield, grain weight, harvest index, hectoliter weight, and the protein and starch content of the grain. A significant negative correlation was observed between grain yield and traits such as plant height, spike stem length, spike length, grain count per square meter, and grain protein and starch content. In contrast, positive correlations were identified between grain yield and grain weight, biological yield, harvest index, and hectoliter weight. The highest grain yield for the Gökhan bread wheat variety under the conditions of Çukurova was achieved with the sowing on January 23. These findings suggest that the typical sowing period, which usually begins in the second half of November, can be extended until the last week of January.