Kedi atopik deri sendromunda kersetinin klinik etkinliğinin araştırılması
Investigating the clinical effectiveness of quercetin in feline atopic skin syndrome
- Tez No: 900649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Atopi, Kedi, Kersetin, Skorlama, Atopy, Cat, Quercetin, Scoring
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırma kapsamında kedilerde yaygın gözlemlenen Kedi Atopik Deri Sendromu (KADS)' na bağlı olarak gelişen deri lezyonlarının, kaşıntı bulgularının ve sendromun sağaltımında kersetin kullanımının klinik etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Oniki aylık yaştan büyük her iki cinsiyette steril ve non-steril kediler seçilerek hasta ve sağlıklı olarak 2 gruba ayrıldı. KADS tanısı konulan kedilerde araştırmacı tarafından FEDESI ve SCORFAD, hasta sahibi tarafından GAS skorlamaları yapıldı ve 14 gün boyunca kedilere 3 mg/kg dozda kersetin oral yol ile verildi. Hastalardan 0., 7. ve 14. günlerde tekrar skorlamalar yapıldı ve kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri 3000 devirde santrifüj edilerek serumu ayrıldı ve -800C de saklandı. ELISA yöntemi ile thiol disülfit seviyeleri belirlendi. Bulgular: Kedi Atopik Deri Sendromu tanısı konulan kediler deri reaksiyon paternlerine göre sınıflandırıldı. Yapılan klinik değerlendirmeler ile belirlenen FEDESI, SCORFAD ve GAS ortalama skorlarında anlamlı derecede azalma olduğu belirlendi. Hasta ve sağlıklı hayvanlara ait kontrol günlerinde gerçekleştirilen örneklemlerinde thiol-disülfit dengesinin benzer örneklem günlerinde ve grup içindeki örneklem günleri arasında meydana gelen ılımlı azalmaların istatistiksel anlamlılık göstermediği belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen veriler, kersetinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile KADS'ın klinik belirtilerini hafifleterek veteriner tıbbında yaygın olarak kullanılabileceği konusunda umut veren sonuçlar gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the clinical efficacy of the use of kersetin in the treatment of skin lesions and pruritus findings due to Feline Atopic Skin Syndrome (FASS), which is commonly observed in cats. Materials and Methods: Both sexes of sterile and non-sterile cats older than twelve months of age were selected and divided into two groups as sick and healthy. FEDESI and SCORFAD scores were performed by the researcher and GAS scores were performed by the owner in cats diagnosed with FASS and quercetin at a dose of 3 mg/kg was given orally for 14 days. The patients were scored again on days 0., 7. and 14. and blood samples were taken. Blood samples were centrifuged at 3000 rpm and serum was separated and stored at -800C. Thiol disulfide levels were determined by ELISA method. Results: Cats diagnosed with Feline Atopic Skin Syndrome were classified according to their skin reaction patterns. FEDESI, SCORFAD and GAS mean scores determined by clinical evaluations were significantly decreased. It was determined that the moderate decreases in thiol-disulfide balance on similar sample days and between sample days within the group did not show statistical significance in the samples performed on control days of sick and healthy animals. Conclusion: The data obtained in our study showed promising results that quercetin can be widely used in veterinary medicine by alleviating the clinical signs of FASS with its antioxidant and anti-inflammatory properties.