Edinsel immun yetmezlik virüsü ile enfekte hastalarda anal human papilloma virüs varlığının araştırılması
Investigation of the presence of anal human papillomavirus in patients infected with acquired immunodeficiency virus
- Tez No: 901713
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÖRENEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anal Kanser, HIV, HPV, HR-HPV, MSM, Anal Cancer, HIV, HPV, HR-HPV, MSM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç İnsan İmmünyetmezlik Virüsü (HIV) ve onkojonik bir virüs olan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmakta, birlikteliği sık görülmektedir. Bu çalışmada, HIV ile yaşayan bireylerde anal HPV enfeksiyonunun varlığı ve etyolojik faktörlerin ortaya konması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem Çalışma, Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine 15.03.2024 ile 15.05.2024 tarihleri arasında başvuran 189 HIV ile yaşayan bireylerde, prospektif olarak yapıldı. Yaş, cinsiyet, meslek, eğitim düzeyi, medeni hal, sigara, alkol, madde kullanımı, kronik hastalıklar, geçirdiği operasyonlar, düzenli kullandığı ilaçlar, cinsel yönelim, anal kanama öyküsü, anogenital patolojiler, son 10 yıl içindeki cinsel partner sayısı, sifiliz ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), HIV tanı süreleri, anti retroviral tedavi, HPV aşısı sorgulandı. Güncel HIV RNA sonuçları, CD4 lenfosit sayıları kaydedildi. Anal smear örneklerinin HPV tiplendirilmesi için Aptima-PantherTM System ve Anyplex II 28 HPV sistemi kullanıldı. Patolojik değerlendirme, iki bağımsız patolog tarafından yapıldı. Hasta verileri IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Macos 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY) paket programıyla analiz edildi. Bulgular Hastaların % 63,5'i men sex with men (MSM) gruptaydı ve %12,2'sinde HRHPV saptandı. En çok rastlanan HR-HPV Tip 16 (%43,57) 2. sıklıkla tip 68 (%26,1) idi. Multipl HR-HPV oranı %82,6 saptandı. Son on senedeki cinsel partner sayısının 10'dan fazla olması ile HR-HPV pozitifliği arasında anlamlı ilişki vardı (p:0.035). En az bir CYBH geçirmiş kişilerin HR-HPV saptanma ihtimali anlamlı yüksek olarak bulundu (p:0,003). Anal siğil ve HR-HPV arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p:0,014). Hastaların %13,04'ünde anal sitoloji pozitifti. Sonuç Araştırmamız; son on senedeki partner sayısı 10'dan fazla, CYBH ve anal siğili olan, MSM ilişkisi olan HIV ile yaşayan bireylerin anal HPV taraması yapılmasının büyük önem taşıdığını göstermiştir. Çalışmamızın, HIV ile yaşayan bireylerde HPV ilişkili anal kanser gelişimindeki etyolojik faktörlerin ortaya konması, riskli grupların belirlenmesi ve tarama stratejilerinin geliştirilmesi açısından değerli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Human Papilloma Virus (HPV), an oncogonic virus, are transmitted sexually and their coexistence is common. This study aimed to reveal the presence of anal HPV infection and etiological factors in individuals living with HIV. Materials and Methods The study was conducted prospectively in 189 individuals living with HIV who applied to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinic of Sultan Abdulhamid II Han Training and Research Hospital between 15.03.2024 and 15.05.2024. Age, gender, profession, education level, marital status, smoking, alcohol, substance use, chronic diseases, previous operations, medications used regularly, sexual orientation, history of anal bleeding, anogenital pathologies, number of sexual partners in the last 10 years, syphilis and other Sexually transmitted diseases (STDs), HIV diagnosis times, anti-retroviral treatment, and HPV vaccine were questioned. Current HIV RNA results and CD4 lymphocyte counts were recorded. Aptima PantherTM System and Anyplex II 28 HPV system were used for HPV typing of anal smear samples. Pathological evaluation was performed by two independent pathologists. Patient data were analyzed with the IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Macos 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY). Results 63.5% of the patients were in the men sex with men (MSM) group and HR HPV was detected in 12.2%. The most common HR HPV type was 16 (43.57%), the second most common was type 68 (26.1%). The multiple HR-HPV rate was detected as 82.6%. There was a significant relationship between the number of sexual partners in the last ten years being more than 10 and HR-HPV positivity (p:0.035). The probability of detecting HR-HPV in people who had at least one STD was found to be significantly higher (p:0.003). A significant relationship was detected between anal warts and HR-HPV (p:0.014). Anal cytology was positive in 13.04% of the patients. Conclusion Our research; It has been shown that anal HPV screening is of great importance for individuals living with HIV who have more than 10 partners in the last decade, have STDs and anal warts, and have MSM relationships. We believe that our study is valuable in terms of revealing the etiological factors in the development of HPV-related anal cancer in individuals living with HIV, identifying risk groups and developing screening strategies.