Balıkesir ekolojik koşullarında farklı ekim oranlarının ak acıbaklanın (Lupinus albus L.) ot ve tohum verimine etkisi
Effect of different sowing rates on forage and seed yieldlupin (Lupinus albus L.) in Balikesi̇r ecological conditions
- Tez No: 902029
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER NİZAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acıbakla, Ak Acıbakla, Lupinus albus L, Yeşil Ot Verimi, Kuru Ot Verimi, Tohum Verimi, Ekim Oranları, Lupine, White Lupine, Lupinus albus L, Herbage Yield, Hay Yield, Seed Yield, Sowing Rates
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, Balıkesir İli İvrindi İlçesi ekolojik koşullarında farklı ekim oranlarında yetiştirilen ak acıbaklanın (Lupinus albus L.) ot ve tohum verimleri araştırılmıştır. Deneme, 2022-2023 yetişme döneminde Balıkesir'in İvrindi ilçesinde yürütülmüştür. Çalışma, tesadüf bloklar deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Ekim oranları 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 ve 22 kg/da olarak uygulanmıştır. Farklı ekim normlarında bitki boyları arasında farklar önemsiz bulunurken, sap çapı, dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tohum sayısı, bin tane ağırlığı, tohum verimi, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi bakımından farklar önemli olmuştur. Tohum verimi 258,11 - 552,29 kg/da arasında belirlenmiştir. Ak acıbaklanın yeşil ot verimi 2400,67 – 3600,33 kg/da arasında olmuştur. Kuru ot verimleri 475,16 – 738,28 kg/da arasında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Balıkesir İli İvrindi İlçesi koşullarında ak acıbaklanın tohum üretimi ve ot üretimi için 22 kg/da ekim normunda ekilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different sowing rates on the forage and seed yields of white lupine (Lupinus albus L.) grown under the district of İvrindi, Balıkesir ecological conditions was investigated. The experiment was conducted between 2022 and 2023 in the district of İvrindi, Balıkesir, Turkey. The study was arranged in a randomized complete block design with three replications. Sowing rates of 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, and 22 kg/da were applied. While the differences between the plant heights of lupine grown under different sowing rates were found to be insignificant, the differences were significant in terms of stem diameter, number of branches, number of pods per plant, number of seeds per plant, thousand seed weight, seed yield, herbage yield and hay yield.Seed yieldwas between 258,11 - 552,29 kg/da.The herbage yield of lupine was between 2400,67 – 3600,33 kg/da. Hay yields were between 475,16 – 738,28 kg/da. As a result, it would be appropriate to lupine at sowing rate of 22 kg/da for seed and forage production under the conditions of İvrindi District of Balıkesir Province.