Karpal tünel sendromu oluşumunda elin morfometrik özellikleri ile vücut kitle indeksi ve somatotip arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between morphometric characteristics of the hand and body mass index and somatotype in the occurrence of carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 907205
  2. Yazar: RAMAZAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLRU ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Somatotip, Dash semptom skoru, Duruöz el indeksi, Carpal tunnel syndrome, Somatotype, Dash symptom score, Duruoz hand index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Karpal Tünel Sendromu (KTS) oluşumunda elin morfometrik özellikleri ile vücut kitle indeksi (VKİ) ve somatotip arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Adıyaman Gölbaşı Devlet Hastanesi'nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji kliniklerine KTS semptomlarıyla başvuran bireylerden oluşan bir çalışma grubuyla yürütülmüştür. Sonuçlar, hastalıkla ilişkilendirilen klinik parametrelerin KTS pozitif ve KTS negatif kontrol grupları arasındaki dağılımını ve somatotipin incelenmesini içermektedir. El kavrama gücü, parmak kavrama gücü, el bilek genişliği ve derinliği gibi fiziksel ölçümlerle ilgili analizlerde gruplar arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Ayrıca, baston semptom şiddet skoru, baston fonksiyonel durum skalası, Dash semptom skoru ve Duruöz El İndeksi toplam puanı gibi skorlar arasında da anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Somatotipin gruplar arasındaki dağılımını inceleyen analizlerde ise anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Bu bulgular, KTS'nin gelişiminde etkili olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve hastalığın değerlendirilmesi için fiziksel ölçümlerin ve klinik parametrelerin dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Araştırmanın sınırlamaları ve ileri çalışma önerileri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between morphometric characteristics of the hand, body mass index (BMI) and somatotype in Carpal Tunnel Syndrome (CTS). The study was conducted with a study group consisting of individuals who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation, Orthopaedics and Traumatology, and Neurology clinics of Adıyaman Gölbaşı State Hospital with CTS symptoms. The results include the distribution of clinical parameters associated with the disease between the CTS-positive patient and CTS-negative control groups and examination of somatotype. Significant differences were found between the groups in analyses related to physical measurements such as hand grip strength, finger grip strength, wrist width and depth. In addition, significant differences were also observed between scores such as cane symptom severity score, cane functional status scale, Dash symptom score and Duruoz hand index total score. No significant difference was detected in the analyzes examining the distribution of somatotype between groups. These findings emphasise that physical measurements and clinical parameters should be taken into account to determine the factors that may be effective in the development of CTS and to evaluate the disease. Limitations of the study and suggestions for further studies are also discussed.