Psoriasis hastalarında mikrovasküler patolojilerin kapilleroskopiyle araştırılması
Investigation of microvascular pathologies in psoriasis patients with capillaroscopy
- Tez No: 907290
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Kapilleroskopi, Anjiyogenez, Mikrovasküler hasar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Psoriasis, patogenezinde keratinosit hiperproliferasyonu, immün aracılı inflamasyon, anjiyogenezde disregülasyonun rol oynadığı kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Psoriasis hastalarında kronik sistemik inflamasyonun büyük damar aterosklerozuyla birlikte mikrovasküler değişiklikleri de indükleyebileceği düşünülmektedir. Kapilleroskopiyle tırnak yatağı mikrovasküler değişikliklerin incelendiği çalışmalar azdır. Önceki çalışmaların verileri sınırlıdır ve psoriasis komorbiditeleri ile ilişkisi araştırılmamıştır. Bu çalışmada amacımız psoriasis hastalarının kapiller paternlerini sistematik olarak araştırmak ve gözlenen paternleri hastalık özellikleri, hastalık aktivitesi/süresi, tırnak tutulumu, psoriatik artrit ve olası psoriasis komorbiditeleri ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmamıza psoriasis grubuna 67 kişi ve kontrol grubuna inflamatuvar hastalığı bulunmayan 68 kişi dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun demografik verileri incelendi. Başparmak dışındaki el parmaklarının her birinden Dino-lite Edge dijital videokapilleroskopla x200 büyütme ile 8 görüntü alındı. Kapiller yoğunluk, kapiller yoğunluk skoru, kapiller dağılım, kapiller morfoloji, kapiller patern, mikrohemoraji, avasküler alan, neovaskülarizasyon, minör morfolojik değişiklikler (tortiyoze, çaprazlaşan, elonge) ve majör morfolojik değişiklikler (çalı, meandering, dallanmış, dev kapiller) değerlendirildi. Her bir parmak tırnak kıvrımında kapiller dizilimin distal sırasında bulunan 1 mm'lik alandaki kapiller sayılıp aritmetik ortalaması alınarak kapiller yoğunluk hesaplandı. Kapiller yoğunluk puanı, değerlendirmeye alınan her parmak için izlenen kapiller yoğunluğa göre (0 puan= >9 kapil/mm, 1 puan= 7-9 kapil/mm, 2 puan= 4-6 kapil/mm, 3 puan= 0,05). Sonuç olarak, psoriasis hastaları kontrol grubuyla karşılaştırıldığında kapiller yoğunlukta azalmayla beraber artmış kapiller düzensizlik, avasküler alanlar, neoanjiyogenez, mikrohemoraji, dilate kapiller, çalı kapiller, dallanmış kapiller ve meandering kapillerin meydana gelmesi psoriasisde artmış mikrovasküler hasara işaret etmektedir. Psoriasisli hastaların tırnak yatağı kapiller bulgularını değerlendirmek, hastalık aktivitesi, süresi ve psoriasis komorbiditeleri ile ilişkisini incelemek için geniş çaplı prospektif kohort çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic inflammatory disease that is characterized by hyperproliferation of keratinocytes, immune-mediated inflammation, and dysregulation of angiogenesis. It is thought that chronic systemic inflammation in psoriasis patients can induce both macrovascular atherosclerosis and microvascular changes. Microvascular changes in the nail bed have been studied by capillaroscopy in a small number of studies. The data from these studies are limited, and the association of microvascular changes with psoriasis comorbidities has not been investigated. The aim of this study was to systematically investigate the capillary patterns of psoriasis patients and to investigate the association of the observed patterns with disease characteristics, disease activity/duration, nail involvement, psoriatic arthritis and potential psoriasis comorbidities. This study included 67 psoriasis patients and 68 healthy controls. Demographic data of the patients and controls were collected. Eight images were taken from each of the fingers excluding the thumb using a Dino-lite Edge digital videocapillaroscope with 200x magnification. Capillary density, capillary density score, capillary distribution, capillary morphology, capillary pattern, microhemorrhages, avascular areas, and neovascularization were assessed. Capillary density was calculated by counting the number of capillaries in a 1-mm area in the distal row of the capillary array in each finger nail fold and taking the arithmetic mean. Capillary density score was scored according to the observed capillary density for each finger being assessed (0 point = >9 capillaries/mm, 1 point = 7-9 capillaries/mm, 2 points = 4-6 capillaries/mm, 3 points =