CHP parti müfettiş raporlarına göre Seyhan (Adana) (1935-1946)
According to CHP party inspector reports Seyhan (Adana) (1935-1946)
- Tez No: 911350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seyhan (Adana), CHP, Parti Müfettişliği, Teftiş Raporları, Seyhan (Adana), CHP, Party Inspectorate, Inspection Reports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Seyhan (Adana) milli mücadele döneminde güney cephesinde önemli bir mücadele alanı olmuş; elde edilen başarılar milli mücadelenin seyrini etkilemiştir. Millî mücadele sonrasında ise tarımsal ve ekonomik anlamda hızlı bir gelişim göstermiştir. Ülkede 9 Eylül 1923 tarihinde kurulan Halk Fırkası, 1924'te Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. Kuruluşundan 1950 yılına kadar iktidarda kalan CHP, inkılap hareketlerine öncülük etmiştir. CHP'de parti teşkilatını denetlemek, parti faaliyetlerini daha etkin hale getirmek amacıyla parti müfettişliği kurumu ihdas edilmiştir. Seyhan vilayetinde parti çalışanlarının yapmış olduğu faaliyetler ile partinin ekonomik durumu ve parti binaları incelenmiştir. Parti nüfuzunu şahsi çıkarları için kullananların vilayette yarattığı sorunlar ile birlikte bölgede eğitim, sağlık, bayındırlık ve sosyal yaşamdaki diğer sorunlar teftiş raporları ışığında tespit edilmeye çalışılmıştır. Ekonomik olarak birçok vilayete göre daha iyi bir konumda olan Seyhan vilayetinde parti içinde yaşanan mücadeleler yüzünde hem Parti hem de Seyhan halkı olumsuz etkilenmiştir. Dürüst partililer ise yaptıkları yararlı işlerle bölgelerinde sosyal hayatı olumlu etkiledikleri görülmüştür. Bu çalışmada Seyhan milletvekilleri ile parti müfettişlerinin raporlarına göre Seyhan vilayetindeki parti teşkilatları ve halkevlerinin faaliyetleri ile bölgenin eğitim, sağlık, bayındırlık ve diğer alanlardaki durumu ortaya konulmuştur. Müfettişlerin bölgelerinde teftiş esnasında karşılaştıkları sorunlar belirtilerek çözüm önerileri ifade edilmiştir. Bu çalışma 1935-1946 yılları arasında Seyhan (Adana)'ın siyasi, ekonomik, kültürel, spor, sağlık ve eğitim durumu hakkında detaylı bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Seyhan (Adana) became an important fighting area on the southern front during the national struggle; The successes achieved affected the course of the national struggle. After the national struggle, it showed rapid agricultural and economic development. The People's Party, which was founded in the country on September 9, 1923, was renamed the Republican People's Party in 1924 and the Republican People's Party in 1935. CHP, which remained in power from its establishment until 1950, pioneered the revolutionary movements. The party inspectorate institution was established in CHP in order to supervise the party organization and make party activities more effective. The activities of party employees, the economic situation of the party and party buildings in Seyhan province were examined. The problems created in the province by those who use party influence for their personal interests, as well as other problems in education, health, public works and social life in the region, have been tried to be identified in the light of inspection reports. In Seyhan province, which is in a better position economically than many provinces, both the party and the people of Seyhan were negatively affected by the struggles within the party. It has been observed that honest party members positively affect the social life in their regions with the useful works they do. In this study, according to the reports of Seyhan MPs and party inspectors, the activities of party organizations and community centers in Seyhan province and the situation of the region in education, health, public works and other fields are revealed. The problems that inspectors encountered during inspections in their regions were stated and solution suggestions were expressed. This study provides detailed information about the political, economic, cultural, sports, health and educational situation of Seyhan (Adana) with party inspectors between 1935 and 1946.