Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı, sosyal becerı düzeyleri ve problem çözme becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of digital game addiction, social skill levels and problem solving skills of faculty of sports sciences students
- Tez No: 912203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİRE ÖZKATAR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dijital Oyun, Problem Çözme Becerisi, Sosyal Beceri, Addiction, Digital Game, Problem solving skills, Social Skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı, sosyal beceri düzeyleri ve problem çözme becerilerinin karşılaştırılmasıdır. ̄Araştırmada, betimsel taramaya (survey) ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin tamamı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 18-22 yaş arası ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 435 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Dijital Bağımlılık Ölçeği, Sosyal Beceri Envanteri ve Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS25.0 ̄programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak aritmetik ortalama, mod, frekans, medyan, stve art sapma, t-testleri, ANOVA, testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, dijital oyun bağımlılığı, sosyal beceri düzeyi ve problem çözme becerisi ile cinsiyet, yaş, bölüm, spor yılı, ikamet şekli değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmadığı tespit edilmiştir. Gelir düzeyi ile dijital oyun bağımlılığında ise, gelir düzeyi en düşük %20 arasında bulunan öğrencilerin dijital oyun bağımlılıklarının, gelir düzeyi üçüncü %20 arası olan öğrencilerin dijital oyun bağımlılıklarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, dijital oyun bağımlılığı, sosyal beceri düzeyi ve problem çözme becerisi arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, dijital oyun bağımlılığının gelir düzeyi düşük bireylerde daha yüksek olduğu ve dijital oyun bağımlılığı sosyal beceri ve problem çözme becerisi arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the digital game addiction, social skill levels ve problem solving skills of students of the Faculty of Sports Sciences. A descriptive survey ve relational survey method was used in the research. The universe of the research consists of all students studying at the Faculty of Sports Sciences. The sample of the research consists of 435 students studying at the Faculty of Sports Sciences of Kayseri Erciyes University ve determined by the easily accessible sampling method. Personal Information Form, Digital Addiction Scale, Social Skills Inventory ve Problem Solving Inventory were used as data collection tools in the research. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS25.0 program. Descriptive statistical methods such as arithmetic mean, mode, frequency, median, stve ard deviation, t-tests, ANOVA were applied in the evaluation of the data. As a result of the analyzes, it was determined that there was no significant difference between digital game addiction, social skill level ve problem solving skill ve the variables of gender, age, department, sports year ve residence type. The analysis revealed that students in the lowest 20% income bracket exhibited significantly higher levels of digital game addiction compared to those in the third 20% income bracket. In addition, it was found that there was no significant relationship as a result of the correlation analysis between digital game addiction, social skill level ve problem solving skills. As a result, it was seen that digital game addiction was higher in individuals with low income levels ve there was no relationship between digital game addiction, social skill ve problem solving skills.