Deneysel laparoskopik kolon rezeksiyonunda farklı teknik ve alet kullanımının trokar bölgesi bulaşmalarına etkisi
- Tez No: 91386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER MALAZGİRT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, komplikasyon, trokar bölgesi metastazları, mikroperforasyon, travmatik manipülasyon iv, Laparoscopy, complication, trocar site metastases, microperforation, traumatic manipulation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Laparoskopik kolorektal cerrahide, trokar bölgesinde oluşan tümör rekürrensinin nedenleri henüz tam ortaya konmamıştır. Bu çalışmada iki değişik laparoskopik kolon rezeksiyonu tekniğinin, trokar bölgesindeki radyofarmasötik kirlenmeye olan etkisi incelenmiş, ayrıca standart alet travmasının bulaşmaya katkısı araştırılmıştır. Bu amaçla, 48 adet sıçanda 3 grup rezeksiyon yapılmış, 6 alt grupta ise travmatik manipülasyonun etkisi incelenmiştir. Çalışma sonunda trokar bölgeleri çıkarılmış ve radyoaktivite bulaşma sayımı yapılmış, elde edilen sayımlar referans doku ile birlikte değerlendirilmiştir. Deneysel laparoskopik kolon rezeksiyonu çalışmamızda, tüm seride radyoaktif bulaşma sıklığı %43.8'dir. Travmatik yöntemle çalışılan gruplarda bu sıklık %70.8, titiz teknik kullanılanlarda ise %16.6'dır. Hangi teknikle olursa olsun, rezeksiyon yapıldığında, bulaşma sıklığı ve yoğunluğu, rezeksiyonsuz gruptan daha yüksek bulundu (p=0.04). Tam laparoskopik teknikle, karın içinde yapılan rezeksiyon trokar bölgesinde en yoğun kirlenmeye neden oldu (p=0.0001). Rezeksiyonsuz grupta, bu kirlenme 6.7, karın dışında rezeksiyon grubunda ise 9.3 sayım düzeyinde idi. Travmatik manipülasyon ile rezeksiyon yapılan gruplarda bulaşma yoğunluğu çok daha yüksek bulundu (p=0.0007). Laparoskopik kolorektal cerrahide rezeksiyon yapılması ve aşırı kaba manipülasyon, trokar bölgesinde belirgin bulaşmaya yol açmaktadır. Bu cerrahi tekniğin gelecekte“altın standart”olması eğitim, yeni laparoskopik teknik ve aletlerin geliştirilmesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Laparoscopic surgery has acknowledged advantages for treating benign and malign disease of the colon and rectum. Port-site metastases following laparoscopy for cancer is one of the most important limitation of this technique. Several theories have been proposed to explain this problem, however factors contributing to port-site recurrences are still unclear. We, in this study, researchedthe role of both intra and extracorperal resection techniques and traumatic manipulation on the rate and intensity of trocar site contamination. To investigate the role of traumatic handling and resection teckniques on trocar site metastases. We devised a scintigraphic model of laparoscopic colon resection applied in rats. Experimental laparoscopic colectomy was performed both extracorperal ly and intracorperally. The trocar sites were resected, counted, and compared with the reference tissues. In this laparoscopic colon resection model our incidence of radioactive soiling at the trocar sites 43.8%. This ratio in the traumatic and careful technique groups were 70.8% and 16.6%, consecutively. This contamination incidence and it's intensity were much higher in the resected groups as related to the unresected one (p=0.04). The intraabdominal resection using a full laparoscopic technique caused the most intensive contamination at the trocar site (p=0.0001). In those groups with resection non resection and with resection outside the abdominal cavity had radioactive count of 6.7 and 9.3. In the resection groups with traumatic manipulation, the intensity of soiling was much higher (p=0.0007). Our results showed that laparoskopic colorectal resection and traumatic manipulation both induce trocar site contamination by the mucosal factors. This newer surgical technique would in time become the“golden standard”as specipic education, better instrumentation, and more suitable surgical techniques develped. In this experimental model traumatic handling of the colon independent of the type of resection increased port site metastases significantly.