Adölesan sporcuların depresyon, anksiyete ve stresdüzeylerinin incelenmesi
Investigation of depression, anxiety and stress levels ofadolescent athletes
- Tez No: 913973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, depresyon, anksiyete, stres, Adolescent, depression, anxiety, stres
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, adölesan sporcuların depresyon, anksiyete ve stres düzeyinin ölçülmesi, depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve depresyon, anksiyete ve stresin sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020 yılında Ankara ilinin Eryaman ilçesi, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nda farklı branşlarda spor yapan 266 adölesan sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada gönüllük esas alınıp uygun örnekleme yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu ve Lovibond S ve Lovibond H tarafından geliştirilip, Akın ve Çetin tarafından Türkçeye uyarlanan Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler SPSS 20.00 programıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, katılımcıların depresyon, anksiyete ve stres puanlarının cinsiyet, yaş ve spor psikologu desteği alma göre anlamlı fark göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların depresyon ve anksiyete puanlarının branşa göre anlamlı fark gösterdiği fakat stres puanlarının branşa göre anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir. Buna ek olarak, katılımcıların anksiyete puanlarının branşa başlama yaşına göre anlamlı fark gösterdiği fakat depresyon ve stres puanlarının branşa başlama yaşına göre anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir. Depresyon, anksiyete ve stres arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, stres ve anksiyete değişkenleriyle kurulan regresyon modelinin depresyonu anlamlı bir şekilde yordadığı, stres ve depresyon değişkenleriyle kurulan regresyon modelinin anksiyeteyi anlamlı bir şekilde yordadığı ve depresyon ve anksiyete değişkenleriyle kurulan regresyon modelinin de stresi anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Araştırmanın bulguları ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve öneriler sunulmuştur. Bu kapsamda, kullanılan ölçekte yer alan depresyon, anksiyete ve stresin yüksek korelasyona sahip olduğu ve birbirlerini önemli derecede etkilediği sonucuna varılmış ve sporcuların bunlarla baş edebilemesi için ihtiyaç duydukları eğitimi almaları gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study group of the study was established in 2020 in Ankara, Eryaman district, T.C. Ministry of Youth and Sports, Olympic Preparation Center in Turkey constitutes 266 adolescent athletes in different branches of sports. In the research, voluntary basis was taken and appropriate sampling was done. As the data collection tool, the Personal Information Form and the Depression, Anxiety and Stress Scale developed by Lovibond S and Lovibond H and adapted to Turkish by Akın and Çetin were used in the study. The data obtained as a result of the survey application were analyzed with SPSS 20.00 program. As a result of the study, It was found that the depression, anxiety and stress scores of the participants did not show a significant difference according to the support of gender, age and sports psychologist. In addition, it was determined that the depression and anxiety scores of the participants showed a significant difference according to the branch, but the stress scores did not show a significant difference according to the branch. In addition, it was determined that the anxiety scores of the participants showed a significant difference according to the age of starting the branch, but the depression and stress scores did not differ significantly according to the age of starting the branch. According to the Pearson correlation test conducted to determine the relationship between depression, anxiety and stress, it was determined that there were high levels of positive correlations between depression, anxiety and stress. In addition, it was observed that the regression model established with the variables of stress and anxiety significantly regressed depression, the regression model established with the stress and depression variables significantly regressed anxiety, and the regression model established with the depression and anxiety variables regressed stress significantly. The findings of the research were discussed within the framework of the relevant literature and suggestions were presented.