14-18 yaş arası ergen bireylerin benlik algısı kaygı düzeyleri veriskli davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between selfperception, anxiety level, and risky behaviors in adolescents aged 14-18
- Tez No: 914126
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Benlik, benlik algısı, kaygı, riskli davranış, ergenlik, Ego, self-perception, anxiety, risky behavior, adolescence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın amacı 14-18 yaş arası ergen bireylerin benliklerini algılama şekilleri ile kaygı düzeyleri ve riskli davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-demografik bilgi formu, Depresyon-Anksiyete ve Stres Ölçeği DASS-42, Ergenler İçin Benlik Algısı Profili, Riskli Davranışlar Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Van İlinin Tuşba İlçesindeki 14-18 yaş arası lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 384 öğrenci oluşturmaktadır. Veri analizi için SPSS 26.0 programı ve AMOS 26.0 yazılımları kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularında; Ergenlerin Ergenler için Benlik Algısı Profillerinin Riskli Davranışlarını istatistiki olarak anlamlı ve negatif yönlü olarak yordamakta olduğu Ergenlerin Depresyon-Anksiyete-Streslerinin Riskli Davranışlarını istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönlü olarak yordadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda benlik algısı artarken riskli davranışlarda bulunma durumunda azalma olduğu saptanmıştır. Ayrıca Depresyon, anksiyete ve stres arttıkça riskli davranışlarda bulunma durumunun da arttığı tespit edilmiştir. Daha sonra yapılacak olan çalışmalarda daha kapsamlı olması açısından yaş aralığı genişletilebilir ve farklı frekanslardan da veriler toplanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the level of relationship between self perception, anxiety risk, and behaviors in adolescents between the ages of 14-18 was discussed together with demographic variables. The aim of the study is to examine the level of relationship between the self perception styles of adolescents between the ages of 14-18 and anxiety and risky behaviors.Purposive sampling method was used in the study.Sociodemographic information form, Depression Anxiety and Stress Scale DASS-42 (High School), Self-Perception Profile for Adolescents (EIBAP), and Risky Behaviors Scale (High School Form) were used as data collection tools. The research population consists of high school students between the ages of 14 and 18 in the Tusba District of Van Province and 384 students were selected by purposive sampling method. SPSS 26.0 program and AMOS 26.0 software were used for data analysis. In the findings of the study; It was observed that Adolescents' SelfPerception Profiles for Adolescents predicted their Risky Behaviors statistically and negatively.It was determined that the Depression-Anxiety-Stress of the adolescents predicted their Risky Behaviors statistically significantly and positively.As a result of the research, it was determined that while self-perception increased, there was a decrease in risky behaviors. In addition, it has been determined that as depression, anxiety, and stress increase, risky behaviors increase. To be more comprehensive in future studies, the age range can be expanded and data can be collected from different frequencies.