Lomber spinal stenozu olan hastalarda lomber paravertebral ve karın kaslarının sertliği ile ağrı ve disabilite arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between lumbar paravertebral and abdominal muscle stiffness with pain and disability in patients with lumbar spinal stenosis
  1. Tez No: 916889
  2. Yazar: SÜMEYRA NUR TABANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÖZDOLAP ÇOBAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber spinal stenoz, McGill-Melzack Ağrı Anketi, Oswestry Özürlülük İndexi, Shear Wave Elastografi, Young Modül, Lumbar spinal stenosis, McGill-Melzack Pain Questionnaire, Oswestry Disability index, Shear Wave Elastography, Young Module
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Lomber Spinal Stenoz (LSS) santral spinal kanal, nöral foramenler veya lateral recessusun yumuşak doku veya kemiksel değişiklikler nedeni ile daralmasıdır. LSS'de kas dejenerasyonunun göstergesi olarak yağlı infiltrasyon, kas atrofisi ve kas yoğunluğunda artış gibi morfolojik değişiklikler tespit edilmiştir. Kas sertliği ölçümü, son yıllarda kas fonksiyonunu, kas kuvvetini ve kas aktivasyonunu değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntem olup, kas morfolojisindeki değişiklikleri de yansıtmaktadır. Core kas grubunda meydana gelen kas sertliği değişimlerinin; bel ağrısının şiddeti, fonksiyonel kısıtlılıklar ve disabilite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, Lomber spinal stenoz tanılı kronik bel ağrılı hastalarda Multifidus, Rektus abdominis (RA) ve Erektör Spina (ES) kaslarının sertliğinin ağrı, disabilite ve yürüme mesafesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve bu bulguların bel ağrılı olmayan grup ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza radyolojik olarak Lomber spinal stenoz (LSS) tanısı alan 40-70 yaş arasında 104 hasta dahil edilmiştir. LSS tanısı ile takipli bel ağrısı şikâyeti olan 54 hasta grup 1, bel ağrısı şikâyeti olmayan 50 hasta grup 2 olarak belirlenmiştir. Hastaların demografik bilgileri, 6 dk yürüme testi ile belirlenen yürüme mesafeleri, Lomber MRG görüntülerindeki spinal kanal AP çapları ve ağrı süreleri kaydedilmiştir. Tüm katılımcıların kas sertliği değerlendirmesi için Shear Wave Elastografi (SWE) yöntemi, ağrı şiddetinin ölçümü için Visüel Analog Skalası (VAS) ve McGill-Melzack Ağrı Anketi, disabilite düzeyinin belirlenmesi için Oswestry Özürlülük İndexi ve Roland Morris İndeksi kullanılmıştır. Kas sertliği ölçümleri, Young Modülü tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir Grup 1'deki hastaların kas sertliği değerleri, Grup 2'ye kıyasla belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur (p0.05). Grup 1 hasta grubunda kas sertliği ile ağrı süresi, ağrı ve disabilite anketleri arasında pozitif yönde güçlü korelasyon saptanmıştır. Obezite ile ağrı ve disabilite arasında pozitif bir ilişki bulunmasına karşın, obezite ile kas sertliği arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmemiştir. Yaş ile kas sertliği değerleri arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Yürüme mesafesi ile sol multifidus kasının sertlik değeri, ağrı ve disabilite skorları arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur. Bunun yanı sıra, spinal kanal AP çapı ölçümü ile diğer değerlendirilen parametreler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. LSS'nin, kronik bel ağrılı hastalarda kas sertliğinde artışa yol açmasının yanında, ağrı, disabilite ve yürüme mesafesi ile de ilişkili olduğu bulunmuştur. Kas sertliği ölçümünün, LSS tanılı hastaların izlem ve tedavi süreçlerinde önemli bir role sahip olabileceği öngörülmektedir. Ancak, bu ilişkinin uzun dönem sonuçlarının daha iyi anlaşılabilmesi için, daha geniş hasta popülasyonlarını kapsayan ve uzun süreli takiplerin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lumbar Spinal Stenosis (LSS) is the narrowing of the central spinal canal, neural foramen or lateral recess due to soft tissue or bony changes. Morphologic changes such as fatty infiltration, muscle atrophy and increased muscle density have been identified as indicators of muscle degeneration in LSS. Muscle stiffness measurement has become a widely used method in recent years to evaluate muscle function, muscle strength, and muscle activation, also reflecting changes in muscle morphology. Changes in muscle stiffness in the core muscle group have been shown to be associated with the severity of low back pain, functional limitations and disability. This study aims to evaluate the relationship between the stiffness of the Multifidus, Rectus Abdominis (RA) and Erector Spina (ES) muscles with pain, disability and walking distance in patients with chronic low back pain diagnosed with lumbar spinal stenosis and to compare these findings with the group without low back pain. A total of 104 patients aged between 40 and 70 years who were radiologically diagnosed with lumbar spinal stenosis (LSS) were included in our study. Among them, 54 patients with low back pain were designated as Group 1, and 50 patients without low back pain were designated as Group 2. Demographic data, walking distances determined by 6 min walking test, AP diameters of the spinal canal in lumbar MRI images and pain durations were recorded. ShearWaveElastography (SWE) method was used to assess muscle stiffness, Visual Analog Scale (VAS) and McGill-Melzack Pain Questionnaire were used to measure pain intensity, and Oswestry Disability Index and Roland Morris Index were used to determine the level of disability in all participants. Muscle stiffness measurements were performed using Young's Modulus technique. Muscle stiffness values of patients in Group 1 were found to be significantly higher compared to Group 2 (p0.05). In the Group 1, a strong positive correlation was found between muscle stiffness, pain duration, and pain and disability questionnaire scores. Although there was a positive correlation between obesity and pain and disability, no significant correlation was found between obesity and muscle stiffness. There was a negative correlation between age and muscle stiffness values.There was a negative correlation between walking distance and left multifidus muscle stiffness value, pain and disability scores. Furthermore, no significant correlation was found between spinal canal AP diameter measurement and other evaluated parameters. In addition to causing an increase in muscle stiffness in patients with chronic low back pain, LSS was also found to be associated with pain, disability and walking distance. It is anticipated that muscle stiffness measurement could play an important role in the follow-up and treatment processes of patients diagnosed with LSS. However, for a better understanding of the long-term outcomes of this relationship, further studies involving larger patient populations and long-term follow-ups are needed.