Türkiye'de sol hareketin siyasal hayata etkileri: İdeolojik ayrışmalar-iktidar stratejileri (1950-1980)
Political life effect of left-wing politics in Turkey: Ieological decompositions-power strategies (1950-1980)
  1. Tez No: 917353
  2. Yazar: TAYLAN ÖZGÜR ÜRESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMED BARAN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalist Devrim, Marx, Lenin, Mao, Türkiye İşçi Partisi, YÖN, MDD, Socialist Revolution, Marx, Lenin, Mao, Turkey Labour Party, YON, MDD
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Türkiye'de sol düşünce, 1950-1980 yılları arasında en yüksek kitlesel desteği elde etmiştir. Gittikçe sosyalistleşen işçi, emekçi ve gençlik kitlelerini arkasına alan örgütler, ülke siyasetine önemli derecede etki etmiştir. Fakat milyonları bulan bu destek, Türkiye'de sol düşünceyi iktidara taşıyamamıştır. Bu duruma neden olan en önemli etken, bu dönemlerde sol örgütlerin farklı iktidar stratejileri oluşturarak bir bütün olarak hareket edememesidir. Dahası, öne sürülen farklı iktidar stratejilerden doğan tartışmalar ve bölünmeler, örgütlerin birbirlerine karşı, günümüze kadar gelecek olan kutuplaşmasına ve kitle desteğinin yitirmesine yol açmıştır. Bu çalışmada da, kapsadığı 1950-1980 dönemi boyunca Türkiye'deki sol düşünce çevrelerince oluşturulan iktidar stratejileri ele alınacak, bu bağlamda ortaya çıkan gelişmeler ve tartışmalar, ulusal ve uluslararası gelişmeler de dikkate alınarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Left-wing politics in Turkey had achieved the highest mass support between 1950-1980. The organizations which are behind the masses of workers, laborers and youth whose increasingly socialized have influenced the politics of the country significantly. But this support, which has reached millions, did not carry the power of left-wing politics in Turkey. The most important factor that lead to this situlation is that the left-wing organizations could not act as a whole by forming different power strategies. Moreover, the debates and divisions that arise from different power strategies put forward have led organizations to come up against each other, day to day, to polarize and lose mass support. In this study, which includes the period of 1950-1980, power strategies which are formed from left-wing politics organizations in Turkey will be examined, the developments and discussions which arised in parallel will be examined by considering the national and international developments.