Distiroidizmli hastalarda kornea endotelinin speküler mikroskopi ile değerlendirilmesi
Evaluation of corneal endothelium in patients with dysthyroidism by specular microscopy
  1. Tez No: 919997
  2. Yazar: UĞUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid göz hastalığı, endotel, speküler mikroskopi, distiroid göz hastalığı, tiroid oftalmopati, Thyroid eye disease, endothelium, specular microscopy, dysthyroid eye disease, thyroid ophthalmopathy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızda yeni tanı almış, daha önce herhangi bir tiroid ilacı kullanmamış distiroidizimli (hipertiroidi veya hipotiroidi) hastaların kornea endotel tabakasında speküler mikroskopi bazında herhangi bir etkilenme olup olmadığını değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Giresun Eğitim Araştırma Hastanesinde Kasım 2023 – Haziran 2024 arasında, endokrinoloji biriminden tarafımıza tiroid oftolmopati açısından değerlendirilmesi için refere edilen, daha önce herhangi bir tiroid tedavisi almayan benzer demografik özellikleri olan 83 hasta ile göz hastalıkları polikliniğine başvuran 80 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Çalışmaya alınan tüm olguların, düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, biyomikroskop ile ön segment ve arka segment muayenesi, renkli görme, hertel ekzoftalmometre ile propitozis varlığı değerlendirildi. Speküler mikroskopi cihazı ile de kornea endotelinin analizi yapıldı. Speküler mikroskopi değerleri hasta grup ile kontrol grubu arasında karşılaşıtırldı. Bulgular: Distiroid grup ile kontrol grubu arasında speküler mikroskopi parametrelerinden hekzogonal hücrelerin oranı (%HEX) değerinde istatiksel olarak anlamlı azalma, varyasyon katsayısı (CV) değerlerinde istatiksel olarak anlamlı artış saptandı (sırasıyla p=0,04, p=0,018). Diğer speküler mikroskopi parametrelerinde iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Ayrı ayrı hipotiroidi ve hipertiroidi alt grup analizimizde sTSH ve sT4 değerleri ile santral kornea kalınlığı (CCT), endotelyal hücre yoğunluğu (ECD), HEX değerleri arasında istatiksel anlamlı bir korealasyon izlenmedi. Hipotiroidi hastalarıyla kontrol grubu hastalarının speküler mikroskopi parametreleri karşılaştırıldığında HEX değerinde istatiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü(p=0,035). Diğer parametreler arasında istatiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Hipertiroidi hastalarıyla kontrol grubu hastalarının speküler mikroskopi parametreleri kıyaslandığında HEX, CV, ortalama hücre alanı (AVG) değerleri arasında istatiksel anlamlı fark görüldü(sırasıyla p=0,010, p=0,004, p=0,013) Sonuç: Tiroid disfonksiyon olan hastalarda kornea endotelinin speküler değerlendirilmesinde, endotelin stres altında olduğunu gösteren HEX ve CV değerlerinde kontrol grubuna göre istatiksel olarak anormal değerler bulundu. Bu durum tiroid hormon bozukluklarında kornea endotel tabakasının inflamasyona, otomimmuniteye ve tiroid hormon reseptör düzeyinde bir takım patofizyolojik mekanizmalara bağlı olarak etkilenebileceğini göstermektedir. Tiroid disfonksiyonu veya tiroid oftalmopatisi olan hastaların ilk muayenede ve kontrollerde korneanın speküler mikroskobi ile değerlendirilmesi gerektiğini önermekteyiz
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to evaluate whether there was any effect on specular microscopy values in the corneal endothelial layer of patients with newly diagnosed dysthyroidism (hyperthyroidism or hypothyroidism) who had not used any thyroid medication before. Materials and Methods: Our study included 83 patients with similar demographic characteristics who were referred to us by the endocrinology unit for evaluation of thyroid ophthalmopathy between November 2023 and June 2024 at Giresun Education and Research Hospital and who had not received any thyroid treatment before, and 80 healthy controls who applied to the ophthalmology clinic. In all cases included in the study, best corrected visual acuity, anterior segment and posterior segment examination with biomicroscopy, color vision, and the presence of proptosis with Hertel exophthalmometer were evaluated. Corneal endothelium analysis was also performed with a specular microscopy device. Specular microscopy values were compared between the patient group and the control group. Results: A statistically significant decrease in HEX values and a statistically significant increase in CV values were found between the dysthyroid group and the control group (p=0.04, p=0.018, respectively). No statistically significant difference was observed between the two groups in other specular microscopy parameters. In our separate hypothyroid and hyperthyroid subgroup analysis, no statistically significant correlation was observed between sTSH and sT4 values and CCT, CD, HEX values. When the specular microscopy parameters of hypothyroid patients and the control group were compared, a statistically significant decrease was observed in HEX values (p=0.035). No statistically significant difference was detected between the other parameters. When the specular microscopy parameters of hyperthyroid patients and control group patients were compared, a statistically significant difference was observed between HEX, CV, AVG values (p=0.010, p=0.004, p=0.013, respectively). Conclusion: In the specular evaluation of the corneal endothelium in patients with thyroid dysfunction, statistically abnormal values were found in the HEX and CV values, indicating that the endothelium was under stress, compared to the control group. This situation shows that the corneal endothelium layer may be affected by inflammation, autoimmunity and some pathophysiological mechanisms at the thyroid hormone receptor level in thyroid hormone disorders. We recommend that patients with thyroid dysfunction or thyroid ophthalmopathy should have their cornea evaluated with specular microscopy at the first examination and during controls.