Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı alma durumuna göre annelerin serumu, kord kanı ve anne sütünde osteopontin düzeyleri-vaka kontrol çalışması
  1. Tez No: 921431
  2. Yazar: MERVE KÜÇÜKOĞLU KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDİKA SONGÜL YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabet, infant, osteopontin, betatrofin, Gestational diabetes mellitus, infant, osteopontin, betatrophin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM), dünya çapında yaklaşık %1-14 sıklığında görülen ve her geçen gün insidansı artan metabolik bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır. Perinatal dönemde görülen komplikasyonların yanında uzun dönemde hem anne hem bebek için metabolik problem görülme sıklığında artışa neden olması nedeni ile önem arz etmektedir. Bilinen risk faktörlerinin yanında son yıllarda hem patogenezi hem de öngörülebilirliği adına birçok biyoaktif bileşen ile ilişkisi araştırmalara konu olmuştur. Osteopontin (OPN) ve betatrofin (ANGPTL8) bu belirteçlerdendir. OPN'nin diyabet sıklığında artış ile ilişkisi ortaya konmuştur ancak GDM ile ilişkisini araştıran çalışmalar kısıtlıdır. ANGPTL8 de son yıllarda diyabet ve insülin direnci ile ilişkisi ortaya konan yeni tanımlanmış bir hormon olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile anne kanı, kord kanı ve postpartum dönemde alınan anne sütündeki OPN ile kord kanındaki ANGPTL8 düzeylerini tespit ederek, hastalığın tanı ve takibinde yeni bilgiler elde etmeyi amaçladık. Bu amaçla annelere uygulanan yüz-yüze anketin yanında doğum sırasında alınan anne serumunda OPN, kord serumunda OPN ve ANGPTL8 ve doğum sonrası 10-15.günlerde alınan anne sütünde OPN analizleri yapıldı. Anne ve bebeğin verileri ile karşılaştırmalar yapıldı. GDM olan grupta anne serumunda ve anne sütündeki OPN düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksekti. Kord OPN ve ANGPTL8'i arasında iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı. Anne serumu OPN ve süt OPN değerlerindeki artışların GDM riskini artış ile ilişkili olduğu görüldü. ANGPTL8 için anlamlı ilişki saptanmadı. OPN düzeyindeki değişiklikler GDM riski ile ilişkili olabilir. Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından, TDK-2021-19606 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gestational Diabetes Mellitus (GDM) is a metabolic syndrome with a global prevalence ranging from 1% to 14%, and its incidence is steadily rising. Beyond perinatal complications, GDM is of particular significance due to its association with an increased long-term risk of metabolic disorders for both mothers and their offspring. In recent years, research has extended beyond known risk factors to explore the pathogenesis and predictability of GDM, focusing on the role of various bioactive compounds. Among these, osteopontin (OPN) and betatrophin (ANGPTL8) have drawn attention. While OPN has been linked to an increased prevalence of diabetes, studies examining its specific relationship with GDM remain limited. ANGPTL8, a newly identified hormone, has recently been shown to be associated with diabetes and insulin resistance. This study aimed to investigate OPN levels in maternal serum, cord blood, and postpartum breast milk, as well as ANGPTL8 levels in cord blood, to provide new insights into the diagnosis and monitoring of GDM. OPN levels were measured in maternal serum collected at delivery, cord serum, and breast milk samples obtained on postpartum days 10–15. ANGPTL8 levels were analyzed in cord serum. In addition, face-to-face questionnaires were conducted with mothers, and comparisons were made using maternal and infant data. The results demonstrated that OPN levels in maternal serum and breast milk were significantly higher in the GDM group compared to the control group. However, no significant differences were found between the groups regarding cord OPN and ANGPTL8 levels. The increased levels of maternal serum OPN and breast milk OPN were found to be associated with a heightened risk of GDM. Conversely, no significant relationship was identified for ANGPTL8. These findings suggest that changes in OPN levels may play a role in the risk of GDM. This work was supported by the Scientific Research Projects Coordination Unit of Hacettepe University under grant number TDK-2021-19606.