Spor lisesinde öğrenim gören öğrencilerin özgüven düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi ( Kars-sarıkamış örneği)
Examining the relationship between self-confidence levels and problem-solving skills of students studying at a sports high school (Kars-Sarıkamış Example)
  1. Tez No: 924273
  2. Yazar: BERKAN KARABULUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Özgüven, Problem Çözme Becerisi, Spor Liseleri, Self-Confidence, Problem-Solving Skills, Sports High Schools in later
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada, Spor Lisesi öğrencilerinin özgüven düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, Kars ilinin Sarıkamış ilçesinde bulunan bir Spor Lisesinde öğrenim gören 140 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, özgüven düzeylerini ölçmek için Ergen Özgüven Ölçeği ve problem çözme becerilerini değerlendirmek için Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Veriler, yüz yüze anket yöntemi ile toplanmış ve SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, Spor Lisesi öğrencilerinin özgüven düzeylerinin yüksek olduğunu ve problem çözme becerilerinin gelişmiş bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ancak, özgüven düzeyleri ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=0,016, p=0,847). Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde, sınıf düzeyinin özgüven üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu (p=0,024) belirlenmiş, diğer değişkenlerin (cinsiyet, spor branşı, aile durumu, kardeş sayısı vb.) ise özgüven veya problem çözme becerileri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Çalışma sonuçları, özgüven ve problem çözme becerilerinin bireylerin yaşamlarında farklı süreçler ve çevresel faktörlerden etkilendiğini göstermektedir. Bu araştırma, spor eğitiminin bireylerin özgüven ve problem çözme becerileri üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamakta ve bu etkilerin desteklenmesi için öneriler sunmaktadır. Spor liselerinde psikososyal gelişimi artıracak eğitim programlarının geliştirilmesi ve gelecekte bu konuda daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmaların önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It will be filledThis study examines the relationship between self-confidence levels and problem- solving skills of high school students attending a Sports High School. The research was conducted with 140 students from a Sports High School in Sarıkamış, Kars province. Data were collected using the Personal Information Form to determine demographic characteristics, the Adolescent Self-Confidence Scale to assess self- confidence levels, and the Problem-Solving Inventory to evaluate problem-solving skills. The data were gathered through face-to-face surveys and analyzed using SPSS 25 software. The findings indicate that students from the Sports High School have high levels of self-confidence and well-developed problem-solving skills. However, no significant relationship was found between self-confidence levels and problem-solving skills (r=0.016, p=0.847). Analyses based on demographic variables revealed that class level had a significant impact on self-confidence (p=0.024), whereas other factors such as gender, sports branch, family structure, and number of siblings showed no significant effect on either self-confidence or problemsolving skills. These results suggest that self-confidence and problem-solving skills are influenced by distinct processes and environmental factors in individuals' lives. This study highlights the positive effects of sports education on students‟ selfconfidence and problem-solving skills and provides recommendations for enhancing these outcomes. It emphasizes the importance of developing educational programs in Sports High Schools to promote psychosocial development and calls for further research with broader samples in this area.