Kolonun malign lezyonlarının taramasında kolonoskopiye alternatif olarak rektal lavaj sıvısında tümör belirteçleri araştırılması
Investigation of tumor markers in rectal lavage fluid as an alternative to colonoscopy in screening malignant lesions of the colon
  1. Tez No: 931426
  2. Yazar: EMİR YETKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜZEL, DOÇ. DR. ALPER YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, tümör belirteci, CEA, CA19-9, Rektal lavaj, Colon cancer, tumor marker, CEA, CA19-9, Rectal lavage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET KOLONUN MALİGN LEZYONLARININ TARAMASINDA KOLONOSKOPİYE ALTERNATİF OLARAK REKTAL LAVAJ SIVISINDA TÜMÖR BELİRTEÇLERİ ARAŞTIRILMASI Giriş ve Amaç: Kolorektal kanserler (KRK), dünya genelinde kanser insidans sıralamasında üçüncü en sık görülen malignitedir ve kanserlere bağlı ölüm sıralamasında ise ikinci sırada yer almaktadır. Güncel cerrahi ve medikal tedavilerdeki gelişmelere rağmen özellikle ileri evre hastalıkta tedavi başarı oranlarında istenilen seviyelere ulaşılamamıştır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde 1. evre KRK olan hastalarda 5 yıllık sağkalım oranları %91 iken 4. evre KRK hastalarında bu oran %12 düzeylerindedir. Bu nedenle KRK'lerde cerrahi ve medikal tedavilerin yanı sıra hastalığın erken evrede tanı konması adına tarama teknikleri konusunda da gelişmeler tedavi başarısında önem arz etmektedir. Karsinoembriyonik antijen (CEA) ve karbonhidrat antijeni (CA) 19-9, pek çok gastrointestinal sistem (GIS) kanser çeşidinde tümör belirteci olarak kullanılmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda serum değerlerinin, KRK'yı saptamada kabul edilebilir duyarlılık ve özgüllüğe erişemediği gösterilmiştir bu yüzden daha çok tümör nüksünü değerlendirmek için kullanılır. Kanserin erken evrede saptanmasının önem arz ettiği günümüzde,noninvaziv altın standart bir yöntemin bulunmaması yeni noninvaziv yöntemlerin geliştirilmesi ihtiyacı doğurmaktadır. Gaitada, KRK tarafından üretilen ve kolona salınan bir takım onkoproteinlerin bulunması sebebiyle bunların analizi tarama testlerinde çalışılması güncel araştırma konusudur. Gaita CEA (FCEA) konsantrasyonları, özellikle KRK'nin erken dönemlerinde serum CEA (SCEA)'dan daha fazla miktarda saptanması KRK tanısı amacıyla FCEA kullanılmasını savunmaya yöneltmiştir. Kolon lavaj sıvısında ​​CEA ve CA 19-9 düzeylerinin belirlenmesi, kolon adenomları ve kanserinin direk etkilediği kolon mukozasının değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır ve serumda yapılan değerlendirmeye göre daha etkin olabilir. Hücre içi sentezlenen ve hücre döngüsü hızlı olan tümör hücrelerinden barsak lümenine dökülmesi beklenen CEA ve CA19-9 tümör belirteçlerinin lavaj sıvısında çalışılması amaçlandı. Sitoplazmadan sentezlenen tümör markerlarının katı gayta içeriğinden ziyade daha fazla hücre salgısı elde etmek amacıyla lavaj sıvısında değerlendirmenin yapılmasının daha doğru olacağı nedeniyle lavaj sıvısında ​​CEA ve CA 19-9 düzeylerinin değerlendirilmesini planladık. Gereç ve Yöntem: Kolon kanseri tanısı mevcut olan hasta grubunda(n=35) rektal lavaj sıvısında CA19-9 ve CEA düzeyleri ve malignite tanısı olmayan (Hemoroid, perianal fistül, anal fissür, v.b.) kontrol grubunda (n=35) alınan grubunda rektal lavaj sıvısında CA19-9 ve CEA düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışma gurubunda olguların tümörün boyutu, tümör histolojik tipi, tümörün yerleşim yeri, TNM (Tümör,Lenf nodu,Metastaz) evrelendirmesine göre 'T' duvar tutulum durumu, 'N' lenf nodu metastaz durumu ve evre bilgileri kaydedildi. İki gurupta da olgulara ameliyat sabahı rutin yapılan bağırsak temizliği prosedüründen sonra örnekler alınıp uygun koşullarda muhafaza edildikten sonra çalışıldı. Bulgular: Veriler istatistiksel olarak analiz edildiğinde iki grup arasında yaş açısından anlamlı bir fark mevcuttu.İki grubun cinsiyet, rektal lavaj sıvılarındaki CEA ve CA 19-9'un karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır.TNM evresine göre Evre 1-2 hastalar(erken evre) Evre 3-4 hastalar(geç evre) karşılaştırıldığında rektal lavaj sıvılarında CEA ve CA19-9 değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Tartışma ve sonuç: Çalışmamızda beklediğimiz değerlerden yüksek çıkan kontrol grubu CEA ve CA19-9 'unun yüksekliğinin bir sebebi nonspesifik çapraz reaksiyona giren antijen (NCA) olabilir. Çalışmamızda beklediğimiz değerlerden yüksek çıkan kontrol grubu CEA ve CA19-9 'unun yüksekliğinin bir diğer sebebi çalışmamızın benzerlerinden en belirgin farkı hastalara verilen bağırsak temizliğinin ardından numuneleri toplamamızdı, yapılan total bağırsak temizliğinin de yapacağı inflamasyona bağlı olarak kontrol grubunda da inflamatuar hastalıklarda da yükselebilen CEA ve CA19-9 değerlerine sebep olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF TUMOR MARKERS IN RECTAL LAVAGE FLUID AS AN ALTERNATIVE TO COLONOSCOPY IN SCREENING MALIGNANT LESIONS OF THE COLON Introduction and Objective: Colorectal cancer (CRC) is the third most common malignancy in cancer incidence worldwide and ranks second in cancer-related deaths. Despite advances in current surgical and medical treatments, treatment success rates have not reached the desired levels, especially in advanced-stage disease. In the United States (US), the 5-year survival rate in patients with stage 1 CRC is 91%, while this rate is 12% in patients with stage 4 CRC. Therefore, in addition to surgical and medical treatments in CRC, developments in screening techniques for early diagnosis of the disease are also important for treatment success. Carcinoembryonic antigen (CEA) and carbohydrate antigen (CA) 19-9 are used as tumor markers in many types of gastrointestinal (GIS) cancer. Some studies have shown that serum values ​​do not reach acceptable sensitivity and specificity in detecting CRC, so they are mostly used to evaluate tumor recurrence. In today's world where early stage cancer detection is important, the lack of a noninvasive gold standard method necessitates the development of new noninvasive methods. Since there are a number of oncoproteins produced by CRC and secreted into the colon in stool, their analysis and study in screening tests is a current research topic. Fecal CEA (FCEA) concentrations, especially in the early stages of CRC, are detected in higher amounts than SCEA, which has led to the use of FCEA for CRC diagnosis. Determination of CEA and CA 19-9 levels in colon lavage fluid allows the evaluation of colon mucosa directly affected by colon adenomas and cancer and may be more effective than the evaluation made in serum. It was aimed to study CEA and CA19-9 tumor markers, which are synthesized intracellularly and expected to be shed into the intestinal lumen from tumor cells with a fast cell cycle, in lavage fluid. We planned to evaluate CEA and CA 19-9 levels in the lavage fluid because it would be more accurate to evaluate tumor markers synthesized from the cytoplasm in the lavage fluid in order to obtain more cell secretions rather than the solid stool content. Materials and Methods: Rectal lavage fluid CA19-9 and CEA levels were compared in the patient group diagnosed with colon cancer (n=35) and in the control group without a diagnosis of malignancy (hemorrhoids, perianal fistula, anal fissure, etc.) (n=35). Tumor size, tumor histological type, tumor localization, TNM staging according to 'T' wall involvement status, 'N' lymph node metastasis status and stage information were recorded in the study group. Samples were taken from the patients in both groups after the routine bowel cleansing procedure performed on the morning of surgery and studied after being stored under appropriate conditions. Results: When the data were analyzed statistically, there was a significant difference between the two groups in terms of age. There was no statistically significant difference in the comparison of gender, CEA and CA 19-9 in rectal lavage fluids of the two groups. When Stage 1-2 patients (early stage) were compared with Stage 3-4 patients (late stage) according to TNM stage, no significant difference was found between CEA and CA19-9 values ​​in rectal lavage fluids. Discussion and conclusion: One reason for the high CEA and CA19-9 levels in the control group, which were higher than expected in our study, may be nonspecific cross-reacting antigen (NCA). Another reason for the high CEA and CA19-9 levels in the control group, which were higher than expected in our study, is that we collected the samples after the bowel cleansing given to the patients, which is the most obvious difference from similar studies. We believe that the total bowel cleansing may cause increased CEA and CA19-9 levels in the control group and in inflammatory diseases due to the inflammation it will cause.