Stroke hastalarında Platelet Mass Indeks olumsuz sonuçlar üzerine etkisi
Effect of Platelet Mass Index on adverse results in stroke patients
- Tez No: 932498
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAMAN KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: inme, hemorajik inme, platelet mass index, hemorrhagic stroke, stroke, platelet mass index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Acil servise akut hemorajik stroke (inme) ile başvuran hastalar, ciddi nörolojik komplikasyonlar ve yüksek mortalite riski ile karşı karşıya olup hemorajik inme, beyin kanamasının neden olduğu ve sıklıkla iskemik inmeden daha ağır seyreden bir klinik durum olduğu bilinmektedir. Hemorajik inme hastalarının prognozunu belirlemek için çeşitli klinik parametreler kullanılmaktadır. Bu çalışmada Acil servise akut hemorojik inme ile başvuran hastalarda Platelet Mass İndeksi (PMI) ni hesaplayarak PMI ile kanama şiddeti, hastalık sonuçları ve mortalite arasındaki ilişkiyi belirlemek; PMI'nın akut hemorajik inme hastalarının tedaviye yanıtı üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza 01.01.2020-30.09.2023 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Acil Servis'e başvuran akut hemorojikinme tanısı alan 141 hasta dahil edildi. Bu hastaların ortalama yaşı 67,9 ± 13,2 yıl ve ortalama hastane yatış süresi 16,10 ± 21,97 gün olup; ortalama Modified Rankin Scale (mRS) değeri 3,84 ± 2,12 ve ortalama PMI değeri 2472,44 ± 806,13 olarak hesaplandı.Hipertansiyon(HT) varlığında, ileri yaş hastalarda, hastanede kalış süresi uzun olan hastalarda ve ölümle sonuçlanan olgularda mRS skorunun daha ağır olduğu gözlendi.Oksijen saturasyonu (SPO2), sodyum ve potasyum düzeyleri düşük; kreatinin ve AST düzeyleri yüksek olan hastalarda ve koroner arter hastalığı varlığında aylık mortalitenin daha yüksek olduğu görüldü.HT ve MR bulguları olan hastalarda kanama miktarının daha fazla olduğu görüldü. Çalışmamızda PMI ile kanama şiddeti, hastalık sonuçları ve mortalite arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Patients presenting to the emergency department with acute hemorrhagic stroke face serious neurological complications and a high risk of mortality, and hemorrhagic stroke is known to be a clinical condition caused by cerebral hemorrhage and is often more severe than ischemic stroke. Various clinical parameters are used to determine the prognosis of hemorrhagic stroke patients. This study aimed to determine the relationship between PMI and bleeding severity, disease outcomes, and mortality by calculating the Platelet Salary Index (PMI) in patients presenting to the emergency department with acute hemorrhagic stroke; we aimed to evaluate the potential impact of PMI on the response to treatment of acute hemorrhagic stroke patients. Our study included 141 patients diagnosed with acute hemorrhagic stroke who applied to the Adult Emergency Department of Mersin University Training and Research Hospital between 01.01.2020 and 30.09.2023. The mean age of these patients was 67.9 ± 13.2 years and the mean hospital stay was 16.10 ± 21.97 days; the mean Modified Rankin Scale (mRS) value was calculated as 3.84 ± 2.12 and the mean PMI value was 2472.44 ± 806.13. It was observed that the mRS score was more severe in the presence of hypertension (HT), in older patients, in patients with a long hospital stay, and in cases that resulted in death. Monthly mortality was higher in patients with low oxygen saturation (SPO2), sodium, and potassium levels; high creatinine and AST levels; and in the presence of coronary artery disease. It was observed that the amount of bleeding was greater in patients with HT and MR findings. In our study, no significant relationship was found between PMI and bleeding severity, disease outcomes and mortality.