Joint use of radar and electronic warfare systems in different military aircraft
Farkli askeri uçaklarda radar ve elektronik harp sistemlerinin ortak kullanimi
  1. Tez No: 933472
  2. Yazar: MURAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif taarruz uçağı, radar sistemleri, elektronik harp, görünmeyen menzil, hava-yer görevleri, savaş etkinliği, Çok Kriterli Karar Verme, aviyonik, Light attack aircraft, radar systems, electronic warfare, beyond-visual-range, air-to-surface missions, combat effectiveness, Multi-Criteria Decision Making, avionics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, seçilen yedi hafif taarruz uçağının—Aero-159, Scorpion, Gripen, FA-50, T-7A Red Hawk, BAE Hawk ve M-346—görüş ötesi menzilde hava-hava (BVR) angajmanları ve hava-yer (A-S) görevlerinde radar ve elektronik harp (EH) sistemlerinin etkilerini değerlendirir. Araştırma, uçakların kritik kriterlere göre sıralanmasını sağlamak için Basit Toplam Ağırlıklandırma (SAW) tekniğini kullanan Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) yaklaşımını kullanmaktadır. Radar ve EH sistemleri, özellikle BVR angajmanlarında hedefleri tespit etme ve sınıflandırma yeteneği, A-S görevlerinde ise radarın zemin haritalama ve hedefleme kapasitesinin önemini vurgulayan bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmadaki tüm uçaklar, A-S görevleri için AGM-65 Maverick füzesi kullanırken, bazı BVR ile donatılmış platformlar AIM-120D AMRAAM füzesi kullanmaktadır. Bu hafif taarruz uçakları, radar ve EH sistemlerinde farklı yetenekler sergileyerek modern hava savaşlarında gelişmiş aviyoniklerin önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın amacı, radar ve EH entegrasyonunu içeren çok rollü operasyonlar için gelecekte geliştirilecek hafif taarruz uçaklarının seçimi konusunda fikir sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the combat effectiveness of seven selected light attack aircraft—Aero-159, Scorpion, Gripen, FA-50, T-7A Red Hawk, BAE Hawk, and M-346—in beyond-visual-range (BVR) air-to-air engagements and air-to-surface (A-S) missions, focusing on the impact of radar and electronic warfare (EW) systems. The research uses the Multi-Criteria Decision Making (MCDM) approach, employing the Simple Additive Weighting (SAW) technique to rank the aircraft based on critical criteria such as first-see capability, detectability, engagement efficiency, radar detection, and EW performance. Radar and EW systems are analyzed for their roles in enhancing combat effectiveness, especially in BVR engagements, where the ability to detect and classify targets is paramount, and in A-S missions, where radar's ground-mapping and targeting capabilities are crucial. All aircraft in the study use the AGM-65 Maverick missile for A-S missions, while some BVR-equipped platforms use the AIM-120D AMRAAM missile. These light attack fighters demonstrate varying capabilities in radar and EW systems, highlighting the importance of advanced avionics for modern combat scenarios. The study aims to provide insights into the selection of optimal platforms for future light attack aircraft, especially those intended for multirole operations involving radar and EW integration.