Investigation of deterioration mechenisms of Yazılıkaya tuffs in Midas monument (Eskişehir-Turkey)
Midas anıtındaki (Eskişehir-Türkiye) Yazılıkaya tüflerinin bozunma mekanizmasının incelenmesi
  1. Tez No: 93446
  2. Yazar: BURAK SÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yazihkaya tuffs, Midas monument, deterioration, durability, Eskişehir rv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
öz MIDAS ANITINDAKİ (ESKİŞEHİR-TURKİYE) YAZILIRA YA TÜFLERİNİN BOZUNMA MEKANİZMASININ İNCELENMESİ Sözmen, Burak Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tamer TOPAL Aralık, 2000, 163 sayfe Midas anıtı, Orta Anadolu'daki (Türkiye) Eskişehir ilinin güneyinde bulunan etkileyici dik bir ibadet duvarıdır. Bu anıt, Frigyalı'lar zamanında oyularak yapılmış olup, kıvrımlı süsler ve yazılar içermektedir. Midas anıtı, kaynaklanmamış beyaz ve az kaynaklanmış pembe Yazdıkaya türlerinin içinde bulunmakta olup, bazı ciddi bozunma problemleri saptanmıştır. Bu çalışmada, beyaz ve pembe tüflerdeki bozunma zonunun özellikleri ince kesit, X-ismi toz difraksiyonu, metilen mavisi deneyi, ana element analizi ve bazı indeks özellikler kullanılarak incelenmiştir. Taze Yazdıkaya tüfleri üzerinde ıslanma- kuruma, donma-çözünme ve tuz kristallenmesi gibi dayanıklılık (durabilite) deneyleri yapılmıştır. Dayanıklılık deneyleri öncesi ve sonrası tüflerin bazı indeksözelliklerindeki değişimler dikkate alınarak, çevre koşullan önem sırasına göre derecelendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, feldispat mineralleri bozunma nedeniyle fiziksel olarak çatlamıştır. Tüller genelde smektit, illit ve kaolinit türü kil mineralleri içermektedir. Pembe tüf yüzeyinde bulunan likenli tabakada 1 cm kalınlığında silisli bir zon oluşmuştur. Kimyasal bozunma nedeniyle beyaz tüfte 4.5 cm kalınlığında, pembe tüfte ise 2.5 cm kalınlığında bozunmuş zon oluşmuştur. Her iki tüfün indeks özellikleri, ilk 2.5 cm'de biraz değişmiştir. Dayanıklılık deneyleri arasında, tuz kristaüenmesinin, Yazılıkaya tüfleri üzerinde en çok tahribata neden olduğu bulunmuştur. Dayanıklılık deney sonuçları, beyaz tüfün pembe tüfe göre daha az dayanıldı olduğunu göstermiştir. Değişik dayanıklılık değerlendirme denklemleri dikkate alındığında, Yazılıkaya tüflerinin dayanıklılığını "ıslak-kuru basma dayanım oranf'nın daha iyi belirlediği Anahtar kelimeler Yazılıkaya tüfleri, Midas anıtı, bozunma, dayanıklılık, Eskişehir vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DETERIORATION MECHANISMS OF YAZHJKAYA TUFFS IN MIDAS MONUMENT (ESKİŞEHİR-TURKEY) Sözmen, Burak M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tamer TOPAL December, 2000, 163 pages Midas monument is an impressive vertical cult facade located to the south of Eskişehir province in Central Anatolia, Turkey. It is carved with meander ornaments, pediment decorations and inscriptions during Phyrigian times. The monument is formed within non-welded white and slightly welded pink Yazihkaya tuffs. The tuffs of the Midas monument have some deterioration problems. In this thesis, the depth and characteristics of the weathering zones developed within the white and the pink tuffs are investigated through thin section studies, the X-ray powder diffraction method, methylene blue adsorption tests, major element analyses, and some index parameters. Durability tests including wetting-drying, freezing-thawing, and salt crystallization are performed on the fresh Yazihkaya tuffs. iiiVariations of the index parameters before and after the durability tests are used to rank the environmental conditions. It is found that feldspar minerals are mechanically fractured due to weathering. The tuffs contain small amount of clay minerals mainly smectite and illite with kaolinite. About 1cm thick silica rich zone is formed under the lichen cover of the pink tuff. The chemical weathering of the tuffs produces weathered zones, which are 4,5 cm thick within the white tuff and 2,5 cm thick within the pink tuff. Index properties of the tuffs are slightly affected within the first 2,5cm of both white and pink tuffs. Among the durability tests, salt crystallization is found to be the most destructive agent for the Yazihkaya tuffs. The test results reveal that the white tuff is less durable than the pink tuff. Regarding to various durability equations, wet to dry strength ratio gives a better durability assessment for the Yazihkaya tuffs.