Postpartum dönemdeki kadınlarda aleksitimi düzeylerinin emzirme öz yeterlilikleri üzerindeki etkisi
The effect of alexitimia levels on breastfeeding self-efficients in postpartum women
- Tez No: 936697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER İLÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anne-bebek, Aleksitimi, Emzirme, Emzirme Öz-yeterlilik, Postpartum dönem, Mother-infant, Alexithymia, Breastfeeding, Breastfeeding self-efficacy, Postpartum period
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, postpartum dönemdeki kadınlarda aleksitimi düzeylerinin emzirme öz-yeterlilikleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Kocaeli ili Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'nde doğum yapmış postpartum dönemdeki kadınları kapsamaktadır. Çalışmanın örneklemini, belirli katılım kriterlerine göre seçilmiş 139 kadın oluşturmuştur. Örneklem, 1 Mayıs 2023 - 1 Şubat 2024 tarihleri arasında rastgele seçim yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada veri toplamak için Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20) ve Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) kullanılmıştır. Aleksitimi düzeyleri ile emzirme öz-yeterlilikleri arasındaki ilişki, yaş, çalışma durumu, gelir durumu, gebelik öncesi ruhsal sorun yaşama durumu, doğum şekli, evlenme şekli, çocuk sayısı, ilk gebelik yaşı, düşük öyküsü, düşük sayısı ve kürtaj öyküsü gibi faktörler üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular, çocuk sayısı ve düşük öyküsünün emzirme öz-yeterlilik düzeyleri üzerinde etkili olduğunu, diğer değişkenlerin ise anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Araştırma sonuçları, postpartum dönemdeki kadınlarda aleksitimi düzeylerinin emzirme öz-yeterlilikleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Aleksitimi düzeyi arttıkça, annelerin emzirme öz-yeterlilik düzeylerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu durum, duygusal zorlukların emzirme davranışlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, annelerin aleksitimi düzeylerinin yönetilmesi ve bu süreçte duygusal destek programlarının sağlanması, emzirme öz-yeterliliklerini artırabilir ve bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişim süreçlerini destekleyebilir. Bu doğrultuda, sağlık profesyonellerinin annelere yönelik bireyselleştirilmiş destek hizmetlerini yaygınlaştırması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of alexithymia levels on breastfeeding self-efficacy in postpartum women. The research encompasses postpartum women who gave birth at Gölcük Necati Çelik State Hospital in Kocaeli, Turkey. The sample consists of 139 women selected based on specific inclusion criteria. Participants were randomly selected between May 1, 2023, and February 1, 2024. Data were collected using the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES). The relationship between alexithymia levels and breastfeeding self-efficacy was analyzed based on factors such as age, employment status, income level, history of mental health issues before pregnancy, mode of delivery, type of marriage, number of children, age at first pregnancy, history of miscarriage, number of miscarriages, and history of abortion. The findings revealed that the number of children and history of miscarriage significantly influenced breastfeeding self-efficacy, while other variables showed no significant differences. The results also indicated that higher alexithymia levels negatively impacted breastfeeding self-efficacy. As alexithymia levels increased, mothers' confidence in breastfeeding decreased, highlighting the potential adverse effects of emotional difficulties on breastfeeding behaviors. In conclusion, managing alexithymia levels and providing emotional support programs for postpartum women can enhance breastfeeding self-efficacy, thereby supporting the healthy growth and development of infants. It is recommended that healthcare professionals expand personalized support services for mothers to improve breastfeeding outcomes.