Sinonazal skuamöz hücreli karsinomlarda endonazal endoskopik yaklaşımın etkinliği
Effectiveness of endonasal endoscopic approach in sinonasal squamous cell carcinoma
  1. Tez No: 936851
  2. Yazar: ÖMER GÖKTUĞ TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BETON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sinonazal skuamöz hücreli karsinom, endonazal endoskopik cerrahi, adjuvan tedavi, sağkalım, R0 rezeksiyon, Sinonasal squamous cell carcinoma, endonasal endoscopic surgery, adjuvant therapy, survival, R0 resection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada sinonazal skuamöz hücreli karsinomlarda endonazal endoskopik cerrahi yaklaşımın etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal Metot: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda 2017-2024 yılları arasında sinonazal skuamöz hücreli karsinom tanısı ile endonazal endoskopik yaklaşımla opere edilen 16 erkek (%94,1) ve 1 kadın (%5,9) olmak üzere toplam 17 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik bilgileri, klinik özellikleri, preoperatif ve postoperatif görüntüleme bulguları ve adjuvan tedavileri kaydedilmiştir. Hastaların yaş ortalaması, klinik özellikleri, tümörün anatomik tutulum yerleri, R0 rezeksiyon durumu, uygulanan adjuvan tedaviler ve sağkalım süreleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 22.0 ile yapılmıştır. Bulgular: Ortalama yaş 58,18 yıl, ortalama takip süresi 716,88 gün, ortalama sağkalım süresi 2031,9 gün olarak belirlenmiştir. Hastaların %70,6'sında R0 rezeksiyon sağlanmıştır. En sık tümör tutulum yerleri osteomeatal kompleks (%17,7), maksiller sinüs (%16,3) ve etmoid hücreler (%10,3) olarak izlenmiştir. Hastaların %52,9'una adjuvan kemoradyoterapi uygulanmıştır. Takip sürecinde hastaların %82,4'ünde nüks görülmemiştir. Sonuç: Sinonazal skuamöz hücreli karsinomların tedavisinde endonazal endoskopik cerrahinin uygun vakalarda etkin ve güvenilir bir yaklaşım olduğu sonucuna varılmıştır. Cerrahinin deneyimli merkezlerde ve multidisipliner bir yaklaşımla planlanmasının komplikasyonları minimize ettiği ve sağkalım sonuçlarını iyileştirdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To conclude this successful endonasal endoscopic surgical approach for sinonasal squamous cell carcinomas. Materials and Methods: A total of 17 patients, 16 males (94.1%) and 1 female (5.9%), who were operated on with endonasal endoscopic approach with the diagnosis of sinonasal squamous cell carcinoma at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Ear, Nose and Throat between 2017 and 2024, were retrospectively analyzed. Demographic information, clinical characteristics, preoperative and postoperative imaging findings, and adjuvant treatments of the patients were recorded. The mean age of the patients, clinical features, anatomical involvement sites of the tumor, R0 resection status, adjuvant treatments applied and survival times were evaluated. Statistical analysis was performed with SPSS 22.0. Results: Mean age was 58.18 years, mean follow-up period was 716.88 days, and mean survival period was 2031.9 days. R0 resection was achieved in 70.6% of the patients. The most common tumor involvement sites were osteomeatal complex (17.7%), maxillary sinus (16.3%), and ethmoid cells (10.3%). Adjuvant chemoradiotherapy was applied to 52.9% of the patients. No recurrence was observed in 82.4% of the patients during the follow-up period. Conclusion: It was concluded that endonasal endoscopic surgery is an effective and reliable approach in the treatment of sinonasal squamous cell carcinomas in appropriate cases. It is thought that planning the surgery in experienced centers and with a multidisciplinary approach minimizes complications and improves survival outcomes.